A fiú, aki szereti a matekot és jó is benne

Nagy Dániel nélkül korosztályában talán már nincs is matematikaverseny. A Líceum 7. A osztályos diákja másodikas kora óta örömmel jelentkezik minden versenyre, ahol a számokkal van dolga.

- Szerencsém van - mondja Nagy Dániel -, hogy a Líceumban a matematikatanárom, Nagy Andrásné egyben az osztályfőnököm is. Tudja, hogy szeretem a tantárgyát, és mindig fel is hívja a figyelmemet a versenylehetőségekre. Így történt ez legutóbb is, a Varga Tamás Matematikaversennyel...

A Varga Tamásról, a komplex matematikatanítás nemzetközileg elismert kiemelkedő egyéniségéről elnevezett versenyt - a többi megmérettetéshez hasonlóan - más forgatókönyv alapján kellett az idén megszervezni. A három forduló során Dániel és a többi versenyző is papíron, az iskolában kapta meg a feladatokat.

- Öt feladat volt minden fordulóban, az első kettő esetében másfél órát kaptunk a megoldásukra, a harmadikon már hármat. Nem mondom, hogy könnyűek voltak, részletes érvelést vártak mindegyik feladathoz. Az iskolában írtuk meg, mint egy dolgozatot vagy érettségit, felügyelőtanárok mellett. Az országoson már egyedül ültem a teremben a tanárral, furcsa volt ugyan, de nem erre figyeltem - mesélte Dániel a versenyről. Eláruta azt is, hogy a Hunyadi-iskolában már másodikban kiderült, különösen jó a logikai feladatokban, s gyakorlatlatilag azóta csaknem minden matekversenyen részt vesz, amire csak nevezhet.

- Szeretem a matematikát, sokat tanulok a felkészítések során is. Az osztályban többen is vagyunk, akikkel Nagy Andrásné tanárnő külön foglalkozik. A versenyekre is szívesen megyek, igyekszem minél jobb lenni - zárta Dániel, aki idén korosztályában az ország huszonharmadik legjobbja lett a Varga Tamás Matematikaversenyen.

Megbeszéltük, hogy jövőre innen folytatjuk a beszélgetést a számokról és a versenyekről...