A Líceum Ifjúsági Zenekarának tagjai már tudják mi az a cajon

Most másoknak is adott a lehetőség arra, hogy megismerkedjenek azzal az érdekes hangszerrel, amiről a diáknapon workshopot és bemutatót is kapott a Líceum.

Remélhetőleg sokan emlékeznek az idei diáknapot lezáró zenei bemutatóra, amikor a Liszt-központ színpadán a Líceum Ifjúsági Zenekara és vendégük adott rövid koncertet. A bemutató egyik főszereplője Keönch László Farkas zenész, zenetanár volt, a másik pedig egy érdekes hangszer, a cajon.


- A cajon egy ütőhangszer, ami könnyű és hordozható, mégis nagyszerűen helyettesít akár egy teljes dobfelszerelést. Persze annak a kezében, aki megtanulja kezelni - mondja Haris-Biczó Lilla, a Líceum Ifjúsági Zenekarának vezetője. Együttesének tagjai már megismerkedtek az egyre népszerűbb hangszerrel, hiszen Keönch László Farkas kifejezetten azért érkezett a diáknapra, hogy a zenekar tagjainak workshopot tartson a cajonról.

- Viszonylag rövid idő alatt bárki el tudja sajátítani a cajon kezelését, ezért bátorítom is az érdeklődőket, hogy próbálják ki. Erre most egy kiváló lehetőség is adódik, egyrészt mert a Líceumnak is van két ilyen hangszere, másrészt van még néhány szabad a hely az idei Országos Evangélikus Zenetáborba, ahol Keönch László Farkas a tábor ütős szekciójának felelőseként többek között a cajonnal is megismerteti a táborlakókat.


Keönch László Farkas zenész, zenetanár. Elsősorban világzenei és jazz formációk ütőhangszeres tagja. A koncertezés mellett dob és kézi ütőhangszerek (cajón, darbuka, keretdob, udu) oktatásával, valamint oktatóanyagok készítésével is foglalkozik. Zeneiskolai hegedű- és ütőhangszeres tanulmányai után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Jazz-tanszakán diplomázott jazz-dob szakon. 2001 óta foglalkozik más ütőhangszerekkel is, mint amilyen a darbuka, cajon, udu. 2006 óta a Makám zenekar ütőse, de több más együttesben és projektben is közreműködik.


Haris-Biczó Lilla elmondta azt is, hogy az Országos Evangélikus Zenetáborban - ahol ő majd gitároktatóként vesz ajd részt - a táborozók hangszert vagy akár hangszereket is választhatnak, és tapasztalt zenetanároktól, zenészektől tanulhatnak. A tábor idén Nyíregyházán lesz július 4. és 14. között, a részvétel díja 58 ezer forint. (Erről bővebbet itt olvashattok:

https://gyulmisz.lutheran.hu/orszagos-ifjusagi-taborok-2024

itt pedig jelentkezni is lehet:

Jelentkezési felület: https://orszagostabor.lutheran.hu

A zenei tábor egy hét, de a résztvevők a Szélrózsa Fesztiválon folytathatják a közös muzsikálást és a közösségi élmények begyűjtését.