A Líceum sok "láncszemet" adott az élőlánchoz

Licista diákok, tanárok és szülők is részt vettek november 18-án az országos élőlánc soproni rendezvényén. Az oktatásért álltak ki, tanáraikért és a saját jövőjükért. A szervezők és a szónokok között is volt Berzsenyis.

A Líceum volt és jelenlegi  diákelnöke a szervezésben vettek aktívan részt. A péntek reggeli hideg, szemerkélő esőben örömmel látták, hogy  az időjárási körülmények nem fogják vissza társaikat az utcai demonstációtól.


- Az Egységes Diákfront-Pala Mozgalom akciójának híre hozzánk is elért és igyekeztünk mozgósítani mi is diáktársainkat. Plakátokat nyomtattunk, az internetes közösségi felületeken is meghirdettük az eseményt, és szóltunk tanáraiknak is, akik közül többen is sokat segítettek a szervezésben. Hála Istennek sok helyre elért az információ és sokan itt vannak! - nézett végig a hosszú soron Egyed Mónika és Kiss Igor.


- Ki kell állni az összes tanárért. Ma nem csak a pedagógusokért alkotunk élőláncot, hanem az oktatási rendszerért is... A jövőnkkel játszanak, ez rémisztő. Változást szeretnék! Esélyt szeretnék a változásra! Jövőt szeretnék és lehetőséget! Szeretném, ha a tanárokat újra megbecsülnék. Nélkülük nem lesz jövőnk! - mondta Gang Bogi széchenyis diák az élőláncra gyülelekező diákoknak és felnőtteknek pénteken reggel a Várkerületen. Szenvedélyes szavait nagy taps fogadta, ahogy diáktársáét, a licista Tarr Sáráét is.


- A tanáraink jóval több mint a fele ötven év feletti. Kérdem én, a gyerekeinket ki fogja tanítani? És erre azt a megoldást látták a legkézenfekvőbbnek, hogy a tanári szakon a felvételi ponthatárt a minimum alá vitték. Milyen minőségű pedagógusok fogják tanítani a jövő nemzedékét? Régen a tanári hivatás rang volt, a tanárokat tisztelet és megbecsülés övezte. Manapság bárki lehet tanár, és még így sem akar senki sem az lenni, mert nem tudnának belőle megélni. Pedig milyen csodálatos szakma is az! - foglalta össze gondolatait a végzős diák.


Az országban ma több helyen tartottak az oktatás jövőjéért élőláncokat a diákok, akikhez szülők, támogatók és pedagógusok is csatlakoztak. A soproni lánc a Hátsókaputól a Mária-szoborig ért, és sok-sok láncszemet adtak a hosszú sorhoz a Líceum közösségéhez tartozók. A járókelők tapssal, az autósok dudaszóval fejezték ki egyetértésüket a rendkívül fegyelmezett, ugyanakkor véleményüket transzparensekkel is világosan kifejező diákok felé. Jó volt abban a láncban tanárnak lenni...