A Líceumban is látható a Zachor Alapítvány vándorkiállítása

A Líceum szoros kapcsolatot ápol a budapesti székhelyű Zachor Alapítvánnyal, aminek célja a diákok múlttal való megismertetése, történelmi példákon, konkrét eseteken keresztül a fiatalok érzékenyítése.

Az alapítvány soproni nagykövete Locsmándi Dániel tanár úr, aki a plakátokat hunyadis kollégáitól átvette és a második emeleti szülői váróban felállította. 


Az Alapítvány minden évben meghirdeti A művészet az elmondhatatlan tolmácsa képzőművészeti pályázatot magyarországi diákok számára. Ezzel a magyar zsidóság tragédiájának állítanak emléket oly módon, hogy a túlélők videós visszaemlékezéseiből a pályázó gyerekek, fiatalok egy-egy részletet választanak ki, és azt dolgozzák fel. Idei tanévben egyébként a 9. A osztályos Molnár Anna Zsófia küldött be egy őt megérintő történettel kapcsolatban egy rajzot; a pályázat záróeseménye április 20-án volt a budapesti Ludwig Múzeumban.


A 2020−22-es pályázatok alkotásaiból vándorkiállítást szerveztek a Zachor Alapítvány munkatársai; ezt a következő néhány hétben a második emeleti szülői váróban tekinthetik meg az érdeklődők. A diákalkotások mellett olvasható a túlélők rövid életrajza, illetve beolvasható egy QR-kód, mely az alkotásokat ihlető videóinterjú-részletre visz.

A kiállításnak külön súlyt adott, hogy nemrég emlékeztünk mind az iskolarádióban, mind a városi ünnepség keretei között a holokauszt magyarországi áldozataira. Az emlékek életben tartásának, a szélsőséges eszméktől való távolságtartásnak azért is van nagy szerepe, mert a sors furcsa fintoraként a kiállítás megnyitásával pont egyszerre kapott elnöki kegyelmet és szabadult ki a börtönből egy (többek között) terrorcselekményért elítélt radikális. Bízunk benne, hogy múltban átélt szörnyűségek megismerésével, az üldözöttek emlékének ápolásával a társadalomban inkább az egymáshoz való keresztényi odafordulás, mintsem a kirekesztés és gyűlölet nyer teret. Ebben nyújthat támaszt ez a plakátkiállítás is, és ezt segítheti a Zachor Alapítvány többi programja, melyekben iskolánk diákjai is részt vesznek.