A messziről jött vendég jó ötlettel érkezett

Dr. Benny Gamlieli az izraeli Eilatból látogatott Sopronba, s a Líceumban töltötte a vasárnap délelőttjét. Lenyűgözték a gimnázium szellemi és tárgyi emlékei. Azt szeretné, ha az itt tapasztalt nyitottságról és értékmentésről hazájában is tudnának.

Hivatalos látogatásra érkezett a testvérvárosi Eilatból Sopronba - az 5783. Zsidó Új Év köszöntése alkalmából - dr. Benny Gamlieli. Szombaton a város és a Soproni Zsidó Hitközség vezetőivel találkozott, vasárnap délelőtt pedig a Líceumot látogatta meg. Az eredeti tervek szerint a Világ Igaza (Jad Vasem) elismerésben részesült, anno a Líceumban érettségizett gyermekmentő Sztehlo Gábor emléktáblája előtt rótta volna le tiszteletét - végül ennél sokkal gazdagabb lett a program. Részben mert bőven volt mit megmutatni, részben pedig mert a Vörös-tenger partjáról érkezett jemeni származású vendég kifejezetten érdeklődő volt...


Tölli Balázs, a Líceum igazgatója tartott "vezetést" a látogatónak.Elmondta, hogy az iskola századokon át nyújtott biztonságot és tanulási lehetőséget a környék zsidó fiataljainak, a háború előtti években tíz izraelita diák is járt ide évfolyamonként. Sztehlo Gábor emléktáblájánál hosszan időzött a vendég, mindent tudni akart a holocaust idején zsidó gyerekeket mentő lelkészről. (Remélhetőleg minden licista ismeri Gaudiopolis, azaz Örömváros történetét, ha nem, most nézzen utána, érdemes!)


Dr. Benny Gamlielinek nagyon tetszett az iskola patinája és nyitottsága, de igazán akkor képedt el, amikor az igazgató megmutatta azokat a többszáz éves kézzel írt héber töredékeket, amiket a Líceum őriz. Ezek másolatát kapta egyébként a vendég ajándékba, s öröménél szemmel láthatóan csak meghatottsága volt nagyobb.

A távolról jött vendég egyébként konkrét ajánlattal érkezett. Nem pusztán Eilat üdvözletét és jelképes ajándékát hozta, hanem azt a tervét, hogy cserekapcsolat alakuljon a soproni és az eilati diákok között. "Fontos, hogy a fiatalok ismerjék a különböző kultúrákat, személyes kapcsolatokon keresztül tapasztalják meg egymás értékeit" - fogalmazott. Hazatérve azon fog dolgozni - ígérte -, hogy a testvérvárosi kapcsolat a diákcserék révén valóban tartalmas legyen.