A zene felemel és közösséget teremt

Jó zenét csapatban érdemes játszani - mondja Haris-Biczó Lilla, a Líceum könnyűzenei mentora. Egy lelkes csapata már van, de szeptemberben lehet még csatlakozni!

Országos könnyűzenei programot hirdetett az evangélikus egyház, ennek kapcsán jutott eszébe Tölli Balázs igazgatónak egykori tanítványa, Biczó Lilla. Az azóta kétgyermekes anyukává váló Haris-Biczó Lilla örömmel vállalta a feladatot, hogy egykori iskolájában könnyűzenei mentorként csapattá kovácsolja az éneklő és hangszeren játszani tudó diákokat.

- Egykor én is gitároztam az iskolai együttesben, felléptünk az áhitatokon, istentiszteleteken, s nekem ez az élmény nagyon sokat adott. Jó lehetőséget láttam most is abban, hogy közösséget építsünk a zene által. Úgy gondolom, hogy nem csak a klasszikus muzsika emelheti meg az embert, a jó zene túlmutat a műfaji korlátokon. A megbizatásom nem arról szól, hogy profi zenekart alakítsak ki az iskolán belül, hanem, hogy az egyházi és a minőségi könnyűzene nyelvén közelebb hozzam egymáshoz és az együttmuzsikáláshoz a diákokat. És talán majd a tanárokat is - mondja Haris-Biczó Lilla.


Az idei tanév elején a terveit ugyan keresztülhúzta a járvány miatt életbelépett számtalan biztonsági szabály, de így is összeállt egy nyolcfős csapat, akik hetente egyszer találkozva lelkesen énekelnek, zenélnek, ismerkednek új irányzatokkal, lehetőségekkel.

- Nem az a feladatom, hogy zenére tanítsam a csapat tagjait, sokkal inkább az, hogy lehetőséget teremtsek az együtt muzsikálásra és megszervezzem ehhez a feltételeket. A Zarándokének című kis énekes könyvből megtanulunk dalokat, de a program ennél sokkal többről szól. Ismert könnyűzenei számokat is begyakorolhatunk, ha arra van igény, vagy akár saját szerzeményeket is megoszthatunk egymással. Jó lenne igazi csapatot, sőt, zenekart alakítani licista diákokból! A program egyébként még arra is lehetőséget ad, hogy egy igazi stúdiót használjunk, workshopokon vehetünk részt, felléphetünk, ha akarunk, tehát több irányú fejlődésre is van mód. Már kaptunk egy elektro-akusztikus gitárt is! - meséli lelkesen Lilla.

Tehát, ha van egy jó dalod, egy terved, és szeretnél egyszer például a VOLT fesztivál színpadán állni, keresd meg a Líceum könnyűzenei mentorát és ő segíteni fog álmaid megvalósításában! Aki kedvet érez a csatlakozáshoz, az jelezheti ezt dr. Simon Attila iskolalelkésznél, vagy írhat a könnyűzenei mentornak a haris.biczo.lilla@bdeg.hu  e-mailcímen.