Akit nem szabad elfelejteni: Sztehlo Gábor, a gyermekmentő

Sztehlo Gábor születésnapján a Líceum diákjai megkoszorúzták az iskola udvarán a gyermekeket mentő lelkész emléktábláját.

Száztizennégy éve, 1909. szeptember 25-én született Sztehlo Gábor, az a magyar evangélikus lelkész, aki legalább kétezer gyereket mentett meg a második világégés vérzivataros éveiben. Sztehlo a Líceumban érettségizett, és Sopronban végezte az evangélikus teológiát is.

Raffay Sándor püspök 1944 márciusában bízta meg azzal a fiatal lelkészt, hogy szervezze meg a zsidó gyermekek mentését. Már októberben megnyílt az első otthon, amit még számtalan követett. Iratokat, fedelet, meleget és biztonságot adott társaival együtt azoknak a gyerekeknek, akikre egyébként a biztos pusztulás várt volna. A saját életét is kockára téve mentette a haláltáborba menetelők gyerekeit, később pedig minden elhagyott, árván maradt kicsit és nagyot. Már 1972-ben megkapta embermentő tevékenységéért a Világ Igaza címet.

1945 tavaszán a Weiss Manfréd által felajánlott területen megszervezte a Pax gyermekotthont. Ez lett Gaudiopolis, azaz az Örömváros. A háború után nyolcszázan is éltek itt, a szinte teljesen önellátó, demokratikusan felépített gyermekállamban. A nemzetközi Vöröskereszt segítette ugyan őket, de Sztehlo irányításával önfenntartó gyermektársadalom alakult ki, aminek polgárai a tanulás mellett iskolát, sportpályát építettek, gyümölcsöt termesztettek, műhelyekben dolgoztak. Volt könyvtár, saját pénzük a Gapo-dollár volt, vicclapjuk pedig a Gapo Matyi. A sajátos köztársaságot 1950-ben ugyan államosították és felszámolták, előtte azonban több száz árvának nyújtott otthont - és mintát arra, hogy így is lehet...

Evangélikus ösztöndíjak, intézmények viselik ma is Sztehlo Gábor nevét és ő ihlette a Valahol Európában című film történetét is. Példájára mindig szükség lesz, a Líceum pedig tesz is arról, hogy alakját és munkáját a mai diákok is megismerjék.


Születésnapja alkalmából Havasi Csenge, Varga Gabriella, Szabó Máté és Magyar Balázs koszorúzta meg társaik nevében is az embermentő Sztehlo Gábor emléktábláját.