Az igazság épít - az új tanévben is

Évnyitó istentisztelettel kezdődött a Líceum közösségének az új tanév. Az idő, éppúgy mint a víz, már elmossa a nyár emlékeit, de épít valami újat...

Felzúgott az orgona, megjelent a templom hajójában a líceumi zászló, és helyükre vonultak az iskola új diákjai is a Berzsenyi-gimnázium csütörtöki tanévnyitó istentiszteletén. Több mint hétszáz tanuló ült a padokban, a többség örömmel üdvözölte társait, és mosolyogva köszöntötte tanárait. A vakációnak vége, de emiatt nem érdemes búslakodni. Erre figyelmeztette a résztvevőket dr. Simon Attila iskolalelkész is.


- Hoztam egy kis vizet, mert emlékeztet a nyárra - emelte magasra a palackot a gyönyörű orgonamuzsika után, és a tálban odakészített földkupacra öntötte tartalmát. A víz elmosta a kis dombot, de épített belőle valami mást. Ezt a hasonlatot használta iskolánk lelkésze arra, hogy az igazságról beszéljen, ami a vízhez hasonlóan tud "túláradni", rombolni és fájni, de a legtöbb esetben épít, megújít. Valamit elvisz, de hoz helyette újat - jelen esetben egy új tanévet, új kihívásokkal. "Áradjon a törvény, mint a víz, és az igazság, mint a bővizű patak!" - idézett a lelkész Ámósz próféta könyvéből.

A líceumi hagyományoknak megfelelően az iskola új diákjai ezt követően külön áldásban részesültek. "Éljetek az Úrhoz méltóan!" - kérte őket Simon Attila, majd ünnepélyesen beiktatta az iskolai igazgatótanács által véglegesített pedagóguskollégáit: Molnár Anikót, Gécsekné Balogh Rékát, Linka Nórát, Szabó Erikát, Sztrókay Editet és Gömbös Diánát.


Kiss Igor, a Líceumi Diákszövetség elnöke - ugyancsak a régi szokás alapján - az ötödik és a kilencedik évfolyam diákjait egy-egy képviselőjükön keresztül ünnepélyesen felvette a LIDISZ tagjainak sorába. Megilletődötten köszönték...

- Az ország legjobb gimnáziumában kezdeni a tanévet indokolja az elfogódottságot - vette át a szót Tölli Balázs igazgató, aki megnyitotta a legszerethetőbb gimnáziumban a 2023/24-es tanévet. A taps nem volt olyan egetverő, mint a tanévzárón, de ez nyilván az ünnepi alkalom miatt volt így. A suli elkezdődött!


(Az évnyitóról további fotók a LIDISZ Facebook-oldalán!)