Csik Ferenc Ezüstplakettet kapott a Líceum testnevelő tanára

Csik Ferenc Ezüstplakettel tüntették ki az egyetemi sportélet területén végzett szervezői és vezetői munkásságáért Horváth Józsefet, a SMAFC elnökét, a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia szakmai igazgatóját, a Líceum testnevelőjét.

A Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) éves rendes közgyűlése keretében, a hagyományoknak megfelelően idén is átadták a MEFS-díjakat a tagszervezetek javaslatai alapján. Horváth József több évtizedes sportszervezői munkájáért itt vehette át a Csik Ferenc Ezüstplakettet, amit az egyetemi sportélet területén végzett szervezői és vezetői munkájával érdemelt ki.

Hosszú is lenne felsorolni azt a szerteágazó szevezői és szakmai munkát, amit Horváth József a sport, azon belül az egyetemi sport és a kosárlabda területén már elvégzett. A kétezres évek elején a SMAFC férfi kosárlabda csapatának edzőjeként tette le névjegyét az ország legrégebbi sportegyesületében. A csapat bejutott a Magyar Kupában a legjobb nyolc közé és még osztályozót is játszott az A csoportba jutásért. A SMAFC-hoz sok más szállal is kötődő Horváth József 2021 óta az egyetemi sportklub elnöke. Hat szakosztállyal vette át a nagy múltú egyesület vezetését, ami két év alatt huszonnégy szakosztályos, több mint ezer sportolót tömörítő, meghatározó szervezet lett.


Horváth József kosárlabdaedzőként is bizonyított az egyetemi sportban is: négy Universiadén – egyetemi olimpián – vett részt edzőként vagy szövetségi kapitányként a női kosárlabda válogatottal.

Szerteágazó szakmai és vezetői tevékenysége sportdiplomáciai rátermettségének is köszönhető: szervez, tárgyal, utazik. Több szálat tart egy kézben, de nem íróasztal mögül irányít. Testnevelő tanárként, egyetemi oktatóként, magánemberként is a sport nagykövete.

- Edzéseket tartani, katedrára állni, tárgyalni nem gond számomra, de díjátadókon beszédet mondani nem szeretek, ahogy a saját munkám elismerését sem lenne elegáns kommentálni. Persze mindazok mellett, hogy elismerem, nagyon örültem a kitüntetésnek és nagy megtiszteltetés, hogy gondoltak rám - hárította a további dicsérő mondatokat Horváth József.

A Csik Ferenc Ezüstplakett úgyis önmagáért beszél.