Elkezdődött...

Az advent szó azt jelenti: eljövetel. A latin adventus Domini kifejezésből származik, ami annyit tesz: "az Úr eljövetele". A Líceumban is fontos időszak kezdődik; programok, szolgálatok, imák és ajándékok teszik színesebbé és elmélyültebbé adventet.

Dr. Simon Attila iskolalelkész és kollégái hetek óta készülnek, szerveznek, ötletelnek azon, hogyan tegyék ünnepivé, tartalmassá a karácsonyig tartó heteket. A hangsúly azon a "lelki táplálékon" van, amit minden licistával szeretnének "megkóstoltatni". Ebből kértünk ízelítőt iskolalelkészünktől:

- Ősszel elfáradunk, nem volt őszi szünetünk sem, kimerültek már a nyári tartalékaink. De most új időszak kezdődik. Olyan erőforrásaink jönnek elő ilyenkor, amik építőek lehetnek ebben az elerőtlenedő világban. Advent az egyházi esztendő kezdete is, legfontosabb üzenete pedig az, hogy eljön az Isten. A várakozásban nem vagyunk egyedül: ahogy a gyertyák sem az adventi koszorún. A négy láng - amik megjelenítik a hitet, a reményt, a szeretetet és a békességet - erőt adnak nekünk. Erre most különösen szükségünk van, mert a háború, az infláció, a rezsiharcok miatt senki sem érezheti magát "jóllakottan". Mi mégis megpróbáljuk olyan közösségi élménnyé tenni a Líceum adventi időszakát, ami felvértez mindnyájunkat a negatív külső hatások ellen, és segíti kinyitni a szívünket az örömhírnek: eljön...

- Azt szeretném, ha igény lenne mindnyájunk részéről erre a karácsony előtti lelki felkészülésre. Ragadjuk meg közösségi értékeinket és akarjuk együtt az igazi ünnep eljövetelét. Legyünk minél többen és végül ne maradjon egyetlen licista sem az iskolában, aki nem kapta meg a maga lelki töltetét az adventben - zárta Simon Attila.

Hogy így legyen, ahhoz több kapaszkodót is ad a következő hetekben az iskola.

A folyosókon, terekben több helyen is apró kosarakat látni. Igei üzeneteket is tartalmaznak, amik lelki útmutatással szolgálhatnak, de üres cetlik is vannak bennük, amikre viszont olyan kérések írhatók fel, amik az adventi imacsoporthoz jutva fohásszá válnak majd a karácsonyi istentiszteleten, a nagy közös könyörgésben.

Zenei szolgálatra lehet jelentkezni, az adventi hangversenyhez szükség van hangszeresekre és énekesekre. Akinek van kedve csatlakozni, vagy örömmel tagja lenne az iskola könnyűzenei csapatának, keresse az iskolalkészt, az együttes vezetőjét, Haris-Biczó Lillát vagy az ének-zene tanárokat.

Bármikor történhet valami váratlan a szülői váróban... Flashmobokkal készülnek tanárok és diákok, ez is egy adventi meglepetés.

Idén is gyűjt a Líceum cipősdobozokba rejtett adományokat. December 5-től a díszteremben lehet leadni a dobozokat, feltüntetve rajtuk, milyen korosztályú gyermeknek szól az ajándék.

Már a jövő héttől indul az adventi nyitott ajtó! A 35-ös terem csütörtökönként reggel olyan lesz, mint egy lelki melegedő. Várnak mindenkit, aki egy karácsonyi történettel, forró teával, sütivel szeretne az első óra előtt elcsendesedni kicsit.

Újdonság lesz idén a programok között az adventi szaloncukorküldő akció. Egy kiválasztott diáknak (vagy tanárnak) lehet küldeni az édességet, amit lelkes hittanosok - leginkább 9. D-sek - kézbesítenek, akár jókívánságokkal együtt.

Péntekenként a nagyszünetben a tizenkettedikes osztályok gyújtják majd meg sorban az adventi koszorú gyertyáit, kis műsorral is készülve. Legyünk ott minél többen!

Legyen tartalmas és szeretetteljes az adventünk. Rajtunk múlik...