Emlékezetépítés a humán modulon

A múltból menti meg - az utolsó pillanatban - Pécsváradi Ágnes soproni pedagógus az élet egy-egy részletét, a megélt történelmet, hogy tanulhasson belőle az utókor. A humán modulosok egy csoportja találkozhatott az "emlékezetépítővel".

Érdekes órája volt a humán modulos csoportnak, akik Pécsváradi Ágnes soproni pedagógust látták vendégül Locsmándi Dániel tanár úr egyik óráján. A nyugdíjas tanárnő két riportkönyvet írt, amikről azt vallja, a múltból menti meg az élet egy-egy kicsi részletét. Emlékezetépítés - ez a kötetek vállalt missziója. Bepillantást engednek a mai olvasóknak a második világháború és az ötvenes évek történéseibe személyes emlékeken, emberi sorsokon keresztül, úgy, hogy közben talán a riportalanyok egykori félelmét is oldja. Hogy ne adják tovább...


- A Beszédes titkok 2021-ben, a Nem felejtünk 2022-ben jelent meg, a tanárnő jól használta fel a pandémia időszakát, telefonos riportjai nagyrészt ez alatt az idő alatt készültek - mondja Szendrei Krisztina egykori énektanáráról. Szendrei tanárnő hívta meg a Líceumba Pécsváradi Ágnest, s ő szívesen mesélt a humán modulosoknak a kötetek megírásának motivációiról, a visszajelzésekről, a tapasztalatairól. Kiemelte, hogy generációja az utolsó, aki még mesélhet a háború és az ötvenes évek borzalmairól, amiről a legtöbben ma is inkább hallgatnak. Pedig a múltból tanulni lehet és kell! A személyes - többnyire soproni - történetek arra is rávilágítanak, hogy a történelem nem pusztán adatokból és évszámokból álló tudomány, hanem emberi érzések, kapcsolatok, sorsok szövevénye.

Pécsváradi Ágnes a megélt történelmet írta meg és annak egy részletét hozta el a Líceumba. Akik hallgatták, talán rájöttek, minden családban ott vannak azok a történetek, amiket ha megismerünk, többet tudunk majd a világunkról - és önmagunkról is.