Felavatták Rátz László emléktábláját

Rátz László (1863-1930) matematika – fizika szakos tanár Sopron szülöttje, világhírű tudósokat oktatott, róla elnevezett pedagógusi kitüntetést adnak át évente. Tiszteletére emléktáblát avattak szülőházánál, a Várkerület 110. szám alatt.

Rátz László tanulmányait öt évig a Széchenyi István Gimnázium jogelődjében folytatta, majd 1880-1882-ig a Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnáziumban tanult és itt érettségizett. Az emléktáblát soproni iskolái a Soproni Városszépítő Egyesülettel közösen állíttatták.


Józan Tibor, a Soproni Városszépítési Egyesület elnöke elmondta: mind az iskolaigazgatók, mind az öregdiákok támogatóan álltak az egyesület egyik tagjának kezdeményezése mögé, hogy táblát állítsanak Rátz László tiszteletére. 2020-ban volt Rátz László halálának 90. évfordulója, melyre a táblaavatást időzítették, de a pandémia miatt elhalasztották a mostani időpontra.

Farkas Ciprián polgármester beszédében arról szólt, hogy Rátz László tanára volt olyan világhírű kiválóságoknak, mint Wigner Jenő fizikus és Neumann János matematikus. Kifinomult érzéke alapján felismerte a tehetségeket, és úgy bánt velük, mintha munkatársai lettek volna. Partnerként kezelte őket. Leghíresebb tanítványainak tehetségét is már korán felismerte és mindig segítette előmenetelüket.


Tölli Balázs, a Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium igazgatója hangsúlyozta: Rátz László olyan ember volt, aki szenvedélyesen tanított, ilyen módon mestere lehetett a tanításnak, és kereste is a tanítványokat. Ez hitelessé tette őt már egészen fiatal korában.
A táblaavató ünnepségen tanulók működtek közre. Koszorút helyezett el Józan Tibor elnök, Farkas Ciprián polgármester, Mágel Ágost önkormányzati képviselő, Tölli Balázs, a Líceum igazgatója és Farkas Gábor, a Széchenyi István Gimnázium igazgatója.


Forrás: Sopronmédia

Fotók: Griechisch Tamás