FizikaTúra: célba értek a díjak

Hatvan soproni, csornai és mosonmagyaróvári csapat vett részt a tavalyi FizikaTúra18 versenyen. Az ünnepélyes díjkiosztót most tartották meg a soproni Líceum dísztermében.

A túrának évek óta a Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium ad otthont, és a Líceum a rendezvény fő szponzora is egyben. Idén az fx Tudásház jóvoltából a „pontszerző” helyekért is ajándék járt. A díjkiosztón a soproni díjazott csapatok vettek részt, a többeik postán kapják meg nyereményüket. A túra főszervezője, Lang Ágota okleveleket és ajándékutalványokat adott át a hat legjobb csapat tagjainak.


A FizikaTúra18-ra több, mint hatvan háromfős csapat nevezett, soproni, csornai és mosonmagyaróvári iskolákból. Az erdei verseny koordinálásában tizenöt berzsenyis tanár, illetve tanárjelölt, valamint az ELTE doktorandusza vett részt, munkájukat mintegy harminc, 11-12. osztályos diák is segítette. A túra útvonalán felállított állomásokon elsősorban gyakorlati jellegű feladatokat kellett megoldania a csapatoknak, például Hamupipőkeként különböző gabonafélék szemeit kellett szétválogatni. A legnépszerűbb valószínűleg az az állomás volt, ahol a 130 éve született Szent-Györgyi Albertre emlékeztek egy slam poetry-vel.

Fontos pontokat lehetett szerezni az előfeladatokkal is. A 9-10. osztályosok versenyében egyértelműan azok a csapatok végeztek a dobogón, akik egyrészt elkészítettek egy kölest tartalmazó ételt, illetve ellátogattak egy múzeumként működő malomba. 2023 ugyanis a Köles Éve volt és ez megjelent a verseny feladataiban is.

2024-et viszont az ENSZ a tevék és tevefélék nemzetközi évének kiáltotta ki, így főhet a feje a túra szervezőinek, ha továbbra is próbálják tartani magukat a hagyományhoz.

A FizikaTúra18 nyertesei

A 7-8. osztályosok között: 1. helyezett a Fizokosok csapat - Rákóczi Ferenc, Stefanics László (Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium), és Sztahovszky Dániel (Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium); 2. helyezett a 3okos csapat (II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Óvoda és Általános Iskola, Csorna); 3. helyezett a Köles szemek csapat ( Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium és Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola).

A 9-10. osztályosok között: 1. helyezett a Fizika kisokosok csapat (Barkovics Kristóf, Joó Levente, Magyar Balázs: Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium); 2. helyezett a Négyzetgyökerek csapat (Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium); 3. helyezett csapatok: A PÁRT és a Fizika Patkányok (mindkettő Kossuth Lajos Gimnázium Mosonmagyaróvár), illetve a Schnelle Verwelle (Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium és Általános Iskola).