Flóra szavalta legszebben Petőfi versét angolul

Az Evangélikus Pedagógiai Intézet által szervezett idegen nyelvű szavalóversenyen első helyezést ért el Grubits Flóra. Angolul mondta el a Dicsőséges nagyurak című verset.

Több szavalóversenyen bizonyított már és ért el kiemelkedő sikereket Grubits Flóra (11.D), akinek versmondó tehetségét a Líceum közössége legutóbb a ballagáson is hallhatta. De Flóra eddig magyarul szavalt. Olyan magától értetődőnek tűnik, hogy magyar költőnek magyarul mondjuk a költeményét, pedig... Az Evangélikus Pedagógiai Intézet most olyan versenyt szervezett, ahol Petőfi Sándor választott versét kellett idegen nyelven elmondani.

- Egészen máshogy szól a vers, ha nem az eredeti nyelvén szólal meg - összegezte véleményét Grubits Flóra. - Már megtanulni is más. Sok verset ismerek, gyakran memorizáltam különböző költők műveit, de most rájöttem, hogy még megtanulni is másképp kell idegen nyelven. Másképp szól, más a ritmusa, előadni sem ugyanúgy kell - magyarázza Flóra. Belegondolva igazat kell adnunk neki: mert nem is hasonlíthat az eredetire, ha Petőfi szavai koreaiul, franciául, németül, olaszul vagy oroszul szólalnak meg. Vagy angolul, ahogy Flóra szavalta a Dicsőséges nagyurak című Petőfi-verset.


- Idegen nyelven nem érzékelhetők azok az árnyalatbeli különbségek, hangulatok, amiket az anyanyelvünkön értünk és érzünk a versek esetében is. De talán ezért is, nagyon jó élmény volt a verseny, sőt, már a felkészülés is. Barlai Zsófia tanárnő segített ebben, aki el is jött velem az EPSZI fővárosi központjába - mondta el a különleges versenyről az első helyezett Grubits Flóra.