Hanna a fotózáshoz használta fel a Schedius-ösztöndíjat

Czékó Hanna Noémi (11.A) egyike annak a hat licistának, akik idén részesültek a Magyarországi Evangélikus Egyház Schedius-ösztöndíjából. Hanna egy nagyteljesítményű teleobjektívet vásárolt a támogatásból.

A szőke, göndörhajú lányt szinte mindenki ismeri a Líceumban, ha nem is név szerint. Czékó Hanna Noémi ugyanis az iskolai ünnepeken, az ifjúsági zenekar fellépésein is ott van a dolgok sűrűjében és szorgalmasan használja fényképezőgépét. A tehetséges diák épp a fotózás miatt pályázott a Schedius-ösztöndíjra.


- Már korábban is említette Simon Attila iskolalelkész a lehetőséget, és osztályfőnököm, Locsmándi Dániel is felhívta rá a figyelmemet. Most volt is egy nagy vágyam, amihez segítséget jelentett a támogatás. Szeretek fotózni, nagyon vágytam egy teleobjektívre, ami viszont sokba kerül... - avat a részletekbe Hanna.

Hanna régóta spórolt a 600 miliméteres objektívre, de a 800 ezer forintos eszköz tényleg nagyon drága. Viszont elengedhetetlen a természet-, a színpadi és színházi fotózáshoz és a mozgásban lévő gyerekeket, fiatalokat is könnyebb vele élesen lencsevégre kapni. Az egyház indokoltnak és támogatásra érdemesnek ítélte Czékó Hanna Noémi pályázatát és 400 ezer forinttal támogatta.

- Besegített még a család Jézuskája is, így a szünetben fel is utaztam a fővárosba és megvásároltam a teleobjektívet. Már ki is próbáltam! - számolt be örömmel Hanna az eredményről. A licista nemcsak hobbiból fényképez, fotózást vállal a Berzsenyi-gimnázium fontos eseményein és a Hunyadi-iskola is gyakran kéri fel arra, örökítse meg programjaikat.

- Hálás vagyok a mentoromnak, az iskolának és természetesen az evangélikus egyháznak ezért a támogatásért! A fotózás régi hobbim és szeretném minél magasabb szinten elsajátítani. Ehhez eszközökre van szükségem, illetve csak volt. Most már nyugodtabb szívvel vállalhatok feladatokat ezen a téren és jobb minőségű képeket készíthetek az iskoláknak is - zárta Czékó Hanna Noémi.


A Schedius-​ösztöndíjra évente egyszer azok pályázhatnak, akik valamely evangélikus középiskola 9–13. évfolyamára járnak, evangélikus felekezetűek, aktívak az evangélikus közösségért végzett munkában, és kiemelkedő teljesítményt nyújtanak a tudományok, a művészetek vagy a sport területén. Az egyéni és két-​három fős kiscsoportos jelentkezők projektcéljaik megjelölésével nyújthatták be igényüket könyvek, digitális eszközök vagy hangszerek vásárlására, illetve nyelvtanulás vagy tanulmányút támogatására. Az ösztöndíjak digitálisan benyújtott pályázati dokumentációjának tartalmi-​formai bírálata után a nevezők prezentációját online beszélgetés során részletesebben is megismerhette a bizottság. A maximális, négyszázezer forintos támogatásban idén tizenkilenc diák részesült.

(A díjátadási ceremóniáról korábban itt írtunk, az evangelikus.hu tudósítását pedig itt olvashatjátok.)