Idén is Frankofón Filmnapok!

A Líceum és az Elit Mozi idén is a legjobb francia filmek válogatását hozta el Sopronba. Csütörtökön kezdődnek a Frankofón Filmnapok!

"A Frankofón Filmnapok, mint minden évben, 2024-ben is remek alkalom arra, hogy márciusban, amikor hagyományosan a frankofóniát ünnepeljük, bemutathassuk Magyarországon a frankofón országok friss filmtermésének legjavát. Az előkészületekben a Francia Intézet mellett nemcsak Franciaország, hanem Belgium, Kanada, Görögország, Románia, Svájc és Tunézia nagykövetsége is részt vett, hogy bőséges válogatással örvendeztethesse meg a magyar közönséget, valamint a helyi frankofón közösséget, huszonnégy olyan alkotással, amelyek többsége már a legrangosabb nemzetközi fesztiválokon is sikerrel megmérettetett" - invitálja Claire Legras, Franciaország magyarországi nagykövete a mozikba és vetítőtermekbe a francia kultúra barátait.

Magyarország már 2004 óta megfigyelő tagja a Frankofónia Nemzetközi Szervezetének, Sopronban pedig a Líceum és az Elit Mozi közös szervezése a francia filmválogatás. Sopronba öt film érkezik, magyar nyelvű feliratozással. Minden mozirajongónak ígér csemegéket a kínálat. A soproni válogatásban szerepel családnak szóló animációs film, az Annecyi Nemzetközi Animációs Fesztiválon díjazott Robotálmok. Humorral fűszerezett életrajzi tablót ad Catherine Deneuve-vel a főszerepben a Bernadette – A főnökasszony című alkotás. Romantikus két órát ígér a Bonnard - Egy festő szerelme című film, ami kettő az egyben: egyszerre történelmi és szerelmi szálakon fut. Drámai történet a Nemkívánatos személyek, az Őszi sanzon pedig egy régi szerelem újraélésének szép meséje filmen.

A Líceumban franciát tanuló diákok idén is különvetítésen vesznek részt a Huszárik teremben, ahol a Bernadett című francia vígjátékot lesz alkalmuk megtekinteni.