Ifjú fizikusok

Kiss Benedek és Sós Ádám szeretik a fizikát. A tavalyi tanév során is minden hónapban megoldották a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok feladatait, s az ehhez tartozó pontverseny év végi összesítésében a negyedik legjobbak lettek.

Az interneten is elérhető Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok havonta nyújt nemcsak érdekes témákat a tantárgyak és az informatika értőinek, hanem feladatokat is, amiknek megoldásaival ráadásul versenyezni lehet. A most tizedikes Sós Ádám és Kiss Benedek mindig beküldték nemcsak a feladatmegoldásokat, hanem a kért méréseket is. Pedig főleg az utóbbiak cseppet sem egyszerűek...

- Az egyik feladat az volt például, hogy mérjük meg, a tiszta étolaj mennyire töri meg a fényt. Lang Ágota tanárnő segített, tőle kaptunk lézert, tartályt és állványt, így végre tudtuk hajtani a műveletet - mondanak egy példát a diákok, akik idén is folytatni szeretnék a feladványok beküdését.


- A fizika szakkörön együtt kezdtük el a kidolgozni a feladatokat, azután mindegyikőnk egyedül befejezte. Minden hónapban négyet kaptunk és legalább hármat meg kellett oldanunk. Szeretem a fizikát, s bár inkább informatikus szeretnék majd lenni, nagyon jó agytornának tartom ezeket az érdekes feladványokat - mondta el Ádám.

- A tanárnő készített fel bennünket a Mikola Sándor Fizikaversenyre, s közben a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapokat is megnéztük. Nem volt nehéz mindegyik, de azért el kellett gondolkodni a megoldásukon. Főleg a mérési feladatok voltak időigényesek, de egyben izgalmasak is - mesélte Benedek.

A beküldött megfejtések nyilván jók voltak, mert a tanév végi összesítéskor kiderült, az összes beküldő közül a mérések kategóriájában a negyedik legjobbak voltak, a feladatmegoldásokban pedig a 4.-5. helyen végeztek.