Kiemelkedő tehetségeket támogat Sopron, köztük két licista öregdiákot

Két licista öregdiák is teljesítette a Széchenyi István Tanulmányi Ösztöndíjra kiírt pályázat komoly feltételeit. Bartokos Botond és Folyi Bence tízhavi támogatást kap a soproni önkormányzattól.

A felsőoktatásban tanuló, kiemelkedően tehetséges soproni egyetemisták sikeres előremenetelét támogatja a Széchenyi István Tanulmányi Ösztöndíj, amire az önkormányzat évente írja ki pályázatát. Idén tizenkét egyetemista nyújtotta be kérelmét, közülük tíz felelt meg a komoly előírásoknak. Egy előkészítő bizottság véleménye alapján Sopron közgyűlése végül a legjobb öt diáknak ítélte oda a város anyagi támogatását jelentő ösztöndíjat. Köztük Bartokos Botondnak és Folyi Bencének, akik nemrég még a Líceumban tanultak.
Bartokos Botond nem tudott részt venni az átadási ceremónián, mert éppen Észtország fővárosában tanul.
- A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerző mesterképzésének utolsó évét végzem, ebben a félévben pedig Tallinnban tanulok Erasmus ösztöndíjjal az Estonian Academy of Music and Theatre-n - írta gratuláló sorainkra a Zeneakadémia hallgatója.
Botond azt is elárulta, hogy most főleg a diplomadarabjaira fókuszál, ez köti le a legtöbb figyelmét és energiáját. Hogy végzés után hová sodorja az élet, még ő sem tudja, egyelőre nincsenek konkrét tervei, de nyitott a kreatív zenei munkákra.Folyi Bence az alapszakot már elvégezte a Pécsi Tudományegyetemen művészettörténet és pedagógia szakon, most első éves a mesterképzésben esztétika szakon.
- Az alapképzésen korai keresztény szimbolikával, szövegelemzéssel és képzőművészetekkel foglalkoztam, és ahogy egyre inkább kezdtem részese lenni a pécsi művészeti szcénának, úgy egyre jobban elkezdett érdekelni a kortárs művészetelmélet. Én is be akartam kapcsolódni a helyi diskurzusba. Így végül a művészet és idő témakörénél lyukadtam ki: most Pierre Huyghe francia művész munkáin keresztül vizsgálom a képzőművészetek különböző politikai-esztétikai funkcióit. Emellett gyakornokoskodom az Új Szem pécsi-kolozsvári online folyóirat szerkesztőségénél - írta Bence Pécsről. Azt is megemlítette, hogy a PTE BTK Kerényi Károly Szakkollégiumot vezeti többedmagával. Ez egy szakmai közösség, amely bevezetést nyújthat az akadémiai életbe: kurzusokat, előadásokat, különböző szakmai beszélgetéseket, konferenciákat szerveznek és konferenciákra is járnak.
Folyi Bence a jövőt illetően főleg időt szeretne, vagy ahogy ő fogalmazott: " félre szeretnék rakni időt arra, hogy publikáljak végre, szeretném tanulmányként közölni az eddigi munkámat. Emellett nemrégiben felkerestek a Jelenkor online-tól, hogy írjak nekik kritikákat kiállításokról – nagyon-nagyon örültem ennek és tervezek is majd írni hamarosan, ha találok valami izgalmasat".Folyi Bencén és Bartokos Botondon kívül még három tehetséges és eredményes egyetemi hallgató nyerte el a tíz hónapon át folyósított 52 ezer forintos támogatást: Hordós Alex Dániel, Tama Kristóf és Szőke Péter.