Környezetismeret felsőfokon

Mezőtúron rendezték meg a Kaán Károly XXXI. Országos Természet- és Környezetismereti Verseny döntőjét. Nagy Réka nemcsak a Líceumot képviselte, hanem az egész vármegyét.

Három napos, rendkívül színvonalas versenyre utazott Nagy Réka (6.A) és felkészítő tanára, Payritsné Horváth Bernadett Mezőtúrra, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyébe. A Hortobágy-Berettyó partján, a Református Kollégiumban első nap a versenyzők kiselődásait hallgatta meg a szakértőkből álló zsűri. Réka egy soproni vízcsepp életét térképezte fel Payritsné Horváth Bernadett tanárnő segítségével; még a vízműtelepre is elmentek korábban, hogy megnézzék a diszpécserközpontot, megismerjék a kutak, tározók, a víztisztítók működésének egységeit, hogy minél precízebb legyen a vízcsepp útjának bemutatása.


Második nap a Hortobágyi Nemzeti Parkba, terepgyakorlatra vitték a kísérőtanárokat és a versenyző diákokat is. Utóbbiaknak volt nehezebb dolguk, hiszen ők közben komoly feladatokat kaptak, lévén ez is része volt a versenynek.

Vasárnap volt az elméleti forduló, ahol a felkészülési anyagokból szerzett tudásukról adtak számot a versenyzők. Itt mutatták be azt a posztert is, amit előre kellett elkészíteni egy, a környezetvédelem szempontjából is fontos témában. Idén a víz állt a középpontban. Réka is az élet elengedhetetlen feltételéről, annak védelméről készítette rajzát, amivel a 6. helyen ki is érdemelte a bírálók elismerését.


Bár Nagy Réka nem állhatott a döntő dobogójára, a környezetismereti verseny vármegyei legjobbjának lenni is óriási dicsőség. A Hortobágyon körülnézni, új ismereteket szerezni pedig külön élmény volt diáknak és tanárának is.