Köztünk járó történelem

Szembejött ma a folyosón Mahatma Gandhi? És a frontkatona? A punkot és a szüfrazsettet láttátok? Ott járkált a történelem a Líceumban, és ezzel még nyerni is lehetett!

Már második alkalommal adtak okot csodálkozásra a Líceum történelem szakos tanárai, amikor emblematikus múlt századi embertípusoknak öltözve tartották meg óráikat. Bármelyik lépcsőfordulóban bele lehetett futni egy szabadságharcosba, szüfrazsettbe, diszkókirálynőbe, jampec lányba, de frontkatonába, munkásőrbe, punkrockerbe, deszkás rapperbe vagy akár Mahatma Gandhiba is.

A tematikus nap azonban jóval túlmutatott a vicces vagy akár polgárpukkasztó öltözeteken. Zistler Roland tanár úr, a történelem-munkaközösség vezetője elmondta, hogy a rendezvény kettős célt szolgált. Egyrészt megfoghatóvá, emberközelibbé, sétáló beszédtémává varázsolták a különféle történelmi események, társadalmi csoportok jellemzőit - s ez sokkal izgalmasabb, mint egy hagyományos történelemóra -, másrészt "Eleven történelem kvíz - a XX. század emberei" címmel vetélkedőt is hirdettek.


A csatlakozó diákok fiktív történelmi naplójegyzeteket elemeztek ki és párosították össze azokat a kosztümös tanárokkal, ezzel is fejlesztve az érettségi vizsgákhoz elengedhetetlenül fontos kompetenciákat. Az udvari videófelvételeket kísérő spontán taps, a lelkes tekintetek és a rengeteg közös szelfi mindenképpen jelzi a rendhagyó történelemórák sikerét, és arra is okot ad, hogy líceumi hagyománnyá váljon a történelem szakos tanárok látványos és bátor akciója.


Ha valaki lemaradt a kvízjátékról, itt vannak a feladatok. A naplórészleteket kell összepárosítani a jelmezes tanárokkal. Ki írhatta?

1. 1956.10.29. „Végre újra tudok írni egy kicsit! Bár Nagy Imre tegnap tűzszünetet rendelt el, továbbra is védenünk kell magunkat. A rádióban a szovjet csapatok kivonását is bejelentette, de ennek egyelőre semmi nyomát nem érezzük. Egész éjjel Molotov-koktélokat gyártottunk, de sikerült is hatástalanítani két, a térre benyomult szovjet harckocsit!”

2. 1957.04.30. „Egyik mundér olyan, mint a másik. De hát mindent a pártért, mely népünk demokratikus fejlődésének záloga. A pártért, amelynek mostantól mi, munkások vagyunk az öklei. Mi majd rendet teszünk a bukott ellenforradalom reakciós és imperialista-bérenc senkijei és népünk többi ellensége között! Bár az ÁVH-nál jobb volt az egyenruha szabásmintája, nem a ruha teszi az embert, hanem a szocialista államrend iránti hűség.”

3. 1922.11.15. "Ma újra beszóltak nekem az utcán - túl "fiús a hajam" és túl kihívó a ruhám, botránkozott meg egy idős néni, persze fűzőben és hosszú szoknyában. De kit érdekel! Végre mehetek szavazni! Még munka előtt beugrom a bizottsághoz, este pedig megyünk partizni a lányokkal!"

4. 1995.06.15. „Nah, na-na-na-nah, Na-na-na-na, na-na-na, na-na-na, Na-na-na-nah! Here comes the hotstepper / I'm the lyrical gangster / Pick up the crew in-a de area /Still love you like that! (Ini Kamoze: Here comes the hotstepper! Segítség: Hallgasd meg!)

5. 1930. 03. 26. „Több mint két hete már, hogy úton vagyunk a tenger és a sólepárlók felé. Az útnak még a fele hátra van, de ez egyre nehezebb, mert a követőim száma néhány ezerről csaknem százezresre duzzadt. Szerencsére kevés az összeütközés az angol katonákkal, meg kell mutatnom a népemnek, hogy így is, azaz erőszak nélkül is el tudjuk érni a függetlenséget!”

6. 1982.11.03. "Már fél éve lakunk az elhagyatott uszodában, ahová önkényesen beköltöztünk a barátokkal. Először tudtuk begyűjteni az itteni kiskertünkben termelt zöldségeket is. Heti néhány alkalommal kisegítek a helyi lemezboltban, ennél többre most nincs is szükségem. Holnap fellógunk egy tehervonatra, és elmegyünk Londonba egy Világbank-ellenes tüntetésre, majd megnézünk pár zenekart a külvárosi klubokban – persze csak akkor, ha addig nem visznek be a rendőrök."

7. 1978.10.12. "Alig várom a ma estét, hogy a zene ritmusa legyen az egyetlen, amire figyelek. A csajokkal két óra múlva találkozunk, addig el kell készülnöm. Szerencsére a reggeli sétám közben megláttam a tökéletes szettet a kedvenc boltom kirakatában. Olyan jó lesz táncolni benne, a fények nagyon szépen fognak csillogni rajta. Remélem tánc közben nem fognak leesni róla a flitterek. Már csak egy gyors sminket kell feldobnom, szerintem ma a szememen lesz a hangsúly. Egyetlen problémám, hogy még mindig nem találtam olyan hajlakkot, ami után az egész esti táncot kibírja a besütött hajkoronám, de nem baj, jövő hétvégére talán ez is sikerül."

8. 1953. szeptember 2. „Ma szenzációs napom volt! Délután mutatták be a moziban a Római vakációt! Lenyűgöző volt benne a fiatal színésznő, Audrey Hepburn! Az új, arany színű Cadillac autónkkal mentünk, amelyiken már hátsó szárnyak is vannak! Utána megvettem azt a rockabilly ruhát, amelyiket a jövő szombaton Elvis Presley koncertjére akarok felvenni. A barátnőmtől még klipszet és gyöngysort is kaptam hozzá!”

9. 1942.12.17. "Hetek óta már az állásokban várjuk a Karácsonyt. Vigyázni kell, mert az Iván nagyon ravasz, megmozdulsz, és lő. Hideg van. Esik a hó. A téli felszerelés még mindig nem érkezett meg."