Kutyák az osztályteremben

Írhatnánk, hogy nekünk ugattak, de az az igazság, hogy nem zajongtak. A Nektek Ugatunk Alapítvány két kutyusa úgy járt-kelt a licisták között, mintha egész életükben gimnáziumba jártak volna. Intellingens, érdeklődő vendégeink voltak...

Mi a különbség a tenyésztés és szaporítás között? Ez is egy olyan kérdés volt, amit feltett előbb a 11.A osztálynak, majd a 9.0 angolosoknak a Nektek Ugatunk Alapítvány két munkatársa, akik a felelős állattartásról és munkájukról tartottak előadást. Többen tudták a helyes választ: előbbi körültekintően segíti az egészséges utódok megszületését, utóbbi üzletet lát a szaporulatban. Óriási különbség!


Az alapítvány munkatársai Büki Bernadett tanárnő meghívására érkeztek a Líceumba, és természetesen elkísérte őket két négylábú társuk is. Tapasztaltabb, Cuci névre hallgató kutyusuk a tájékoztató közben szabadon jött-ment a padok között, engedve, hogy a diákok kedvükre simogassák, becézgessék. De az előadás pont arról szólt, hogy a kutyák - és más állatok - sokkal többek annál, mint szeretgetni való négylábúak. Arra ott vannak a plüssök. Azokat félre lehet tenni, ha más programunk van, az érző-értő állatainkkal ezt nem lehet. Vagy nem lenne szabad. Élő állatot tartani nagy felelősség, időt, energiát és bizony pénzt is kell egészségükre és minőségi életükre fordítani.


Egy felelős gazdi nem passzolja le a megunt vagy megöregedett állatot, de sajnos az alapítványnál dolgozók tudják, hogy vannak, akik mégis... Mutattak képeket egy vizsláról például, akit tíz évesen, súlyos betegen bízott rájuk volt gazdája, aki már nem akart foglalkozni vele. Értő kezekben és orvosi segítséggel Frakk végül Skóciába került, ahol boldogan és egészségesen sétálgat új gazdájával a tengerparton.

Szó volt persze más állatokról is, például a cicákról, akiknek a szerelmi élete sok gondot okozhat, ha nem megfelelő környezetben élnek. Egyetlen macskapár kilenc éve alatt leszármazottaikkal együtt több mint tízmilliós nyávogó kolóniát hozhat létre, ha évente két alomból 2-3 kiscica éri meg az ivarérettséget.

Az érdekes és sok új információt nyújtó előadást valószínűleg újabbak is követik majd a Líceumban. Közösségi szolgálatot is lehet vállalni az alapítványnál és segíteni is érdemes őket. A 9.0 angolosok megtették: az osztály összegyűjtött kutyaeledellel köszönte meg a rendhagyó órát.