LíceumFest - művészetek mindenkinek!

Olyan programot szervezett a Líceumnak két diák, hogy minden kultúrember irigykedhet. Ráadásul nem az a céljuk, hogy társaik csak nézzék és hallgassák a művészeket, hanem az, hogy aktív részesei lehessenek a programoknak.

Színvonalas művészeti napokkal zárja a tanévet a Líceum. Barta Naomi és Juhász Berta (mindketten 11.B-sek) eredetileg a Helikon Ünnepségeken arany minősítést kapott darabot, a Líceum Színpad előadását szerették volna bemutatni az iskolában, de sorra jöttek az ötleteik, és egy óraközi szünet is elég volt arra, hogy a rájöjjenek: igazi fesztivált szeretnének. Tölli Balázs igazgató azonnal a támogatásáról biztosította a szervezőket, akik néhány hét alatt össze is állították a programot. Az pedig olyan, hogy arra csak azt lehet mondani: hűha!

Rakovszky Zsuzsa Kossuth-díjas soproni író, Varró Dániel költő, Kardos-Horváth János, a Kaukázus frontembere, Kiss Dávid és irodalmár társai, Gáspárdy Tibor - csak néhány "húzónév", akik a Líceum vendégei és előadói lesznek a kétnapos fesztiválon.

- A művészetoktatásra szánt órakeretet ugyan csökkentette a Nemzeti alaptanterv, de a diákok érdeklődését ez nem befolyásolja. Öröm, hogy maguk is tesznek azért, hogy társaik is részesülhessenek az élményekből - mondta elöljáróban Tölli Balázs igazgató, aki ötletekkel és kapcsolataival is segítette a lelkes szervezőket.


- Június 17-én, hétfőn a nyolcadik évfolyamtól felfelé minden osztály forgó rendszerben vesz részt a programokon, másnap ugyanígy, de más meghívottakkal az 5.-6.-7-ik évfolyam diákjai. Igyekeztünk minél több művészeti ágat bevonni, így lesz irodalom, zene, drámaszínház, tánc, képzőművészet is. Az a célunk, hogy ne csak passzív résztvevői legyenek a diákok az előadásoknak, hanem aktív részesei - mondta el Barta Naomi és Juhász Berta.

Az alsóbb évfolyamokhoz Varró Dániel, a Bögre azúr, a Túl a Maszat hegyen és számtalan gyerekvers József Attila-díjas költője természetesen versekkel érkezik, de aki ismeri sorait, tudja: a nevetés garantált. Sárdy Barbara énekesnő, dalszerző egészen biztosan dalra fakasztja a licistákat, Komáromi Sándor drámapedagógus színházat varázsol a tornaterembe, a szervezők osztálytársa, Élő-Tama Bíborka és segítői pedig a téptánc örömeibe avatják be a résztvevőket.

A felsőbbévesek épülését is szórakoztatva oldja majd meg Varga Vencel rendkívüli irodalomórája, Kiss Dávid öregdiák és szerkesztő-, illetve költőtársainak beszélgetése, Barta Zsolt református lelkész utazásainak élménybeszámolója. Jász Attila elmondja, hogyan írjunk verset, a Kaukázus együttes frontembere, Kardos-Horváth János pedig remélhetőleg a gitárját sem hagyja otthon. Schmidel Bernadett és Győre Henriette tanárnőkkel batikolni lehet majd, megismerve az eljárás tudományos hátterét is. A képzőművészetet Gáspárdy Tibor festőművész hozza el az iskolába, de a szülői váróban és a 28-as teremben kollázsok lesznek is kiállítva, Kalmár István (11.B) munkái.

- Azt szeretnénk, ha a színes programok megszólítanák a diákokat, hogy kóstoljanak bele és döbbenjenek rá arra, hogy a művészetek érdekesek! - invitál minden licistát a rendkívüli LíceumFestre Naomi és Berta.

A két főszervező mindenre gondolt: nemcsak meghívták a művészeket, gondoskodnak a kísérőkről, az ajándékokról, az időbeosztásról, az ebédről, hogy legyen kávé és virág, fuvar az állomásra. Tölli Balázs igazgató - és június közepétől valószínűleg már mindenki a Líceumban - ezek után abba bízik, hogy a LíceumFest nem egyszeri alkalom, hanem egy minden évben megismétlődő összművészeti parádé. Talán új líceumi hagyomány születik.