Licisták az online nemzetközi konferencián

Licisták is részt vettek azon a nemzetközi online konferencián, ami a fiatalok szemszögéből igyekszik feltárni a vidék, azaz a falvak megtartó erejét.

Laczai Lilla és Nagy Nóra 9. D osztályos licisták elsősorban az angol nyelv gyakorlása érdekében regisztráltak és csatlakoztak a konferencia résztvevőihez, de mint elárulták, érdekes tapasztalatokat szereztek.

- A konferencia egyik rendezője volt Sopronkövesd Önkormányzata, így mi az általuk szervezett délután eseményeibe kapcsolódtunk be. Bár nem falun él egyikőnk sem, azért készültünk kérdésekkel is. Négy csoportra osztották a résztvevőket, mi pont abba a szekcióba kerültünk, ahol a falun élés hátrányait elemezték. Eddig nem is gondoltuk ezt végig, de valóban hátrány lehet a mindennapos ingázás, a tömegközlekedéshez való alkalmazkodás, az, hogy kisebb a vásárlási és szórakozási vagy éppen a munkalehetőség. Az is kiderült számunkra, mennyire nem mindegy, hogy milyen távolságra van a falu egy nagyobb várostól. Érdekes volt a téma, az angol szempontjából pedig jó lehetőség. Értettünk mindent, e téren nem voltak nehézségeink - összegezték tapasztalataikat a kilenncedikes diákok.

A vidék fiatalokat megtartó erejét vizsgáló, az unió által támogatott nemzetközi konferencia Szlovénia , Szerbia, Olaszország, Macedónia, Észtország és természetesen Magyarország részvételével arra is választ keresett, milyen intézkedésekkel lehetne erősíteni az európai vidéket. Hazánkat Sopronkövesd képviselte, általuk kapcsolódhattak be a projektbe a diákok is.