Liszt Ferenc és az európai identitástudat határon innen és túl

Tizenkét licista diák vett részt Zistler Roland tanár úrral az Európa-Liszt-Doborján címmel Doborjánban (Raiding) megrendezett Liszt-fórumon. Az európai identitásról is tanultak.

Liszt Ferenc doborjáni szülőháza, illetve a mellette álló könyvtár adott helyet a Liszt Ferenc Egyesület, valamint a Bécsi Demokráciáért és Emberi Jogokért Fórum által harmadszor megrendezett programnak, amin a licisták mellett a felsőpulyai (Oberpullendorf) Franz Liszt Gimnázium diákjai is részt vettek.


- Először megnézhettük a Liszt-házat, a hangversenytermet és a könyvtárat, majd egy másfél órás, határokon átívelő műhelymunka vette kezdetét. A regionális összetartozás, az európai identitástudat voltak a fórum fő témái, amit a diákok vegyes csoportokban dolgoztak fel. Reflektálhattak arra, mit jelent számukra az európaiságuk, hazájuk Európai Uniós tagsága és hogyan látják mindennek a jövőjét - számolt be a rendezvényről Zistler Roland.


Az ebéd utáni folytatás legalább ennyire érdekes volt. A résztvevők ugyanis a konferencián elhangzottakat Liszt Ferenc életútján keresztül is értékelhették. A határokat felülíró pályafutása és látásmódja, európai polgársága tökéletes példa volt a fórum témájára, azaz a közös kulturális örökségre.

- Nagyon bízom benne, és így van ezzel Manfred Fuchs, az Osztrák Liszt Társaság elnöke is, hogy a fórumnak lesz folytatása és a két gimnázium között is kialakul egy intenzívebb kapcsolat - zárta Zistler tanár úr.