"Májusban szeretnénk leérettségizni"

A szalagavatók arra is jók, hogy kiderüljön, mennyire vált összetartó közösséggé egy osztály az évek alatt. A 12.B bemutatta: ők megcsinálták.

A Líceumban a szalagavatók is mások, sőt, mind más, hiszen a végzős osztályok maguk találják ki, milyen műsort adnak tanáraiknak, meghívottaiknak. A tanárparódiát szórakoztató nézni, de nem könnyű megvalósítani. Pláne úgy, hogy a poénokat mindenki értse, de sértődés ne legyen. Siettek is a 12.B-sek már a műsor elején leszögezni: a színpadon minden csak fikció! "Májusban ugyanis szeretnénk leérettségizni" - tették hozzá.


A jelenetek során megmutatták, milyennek képzelik el tanáraikat gimnazistaként, majd egy nagy ugrással a jelenbe érve óráik legjellemzőbb pillanatait ábrázolták. Nem volt nehéz ráismerni a szereplőkre...


Az általános derültséget komolyabb percek követték, amiben vers és közös ének is szerepet kapott, majd Németh Tamás osztályfőnök emlékezett az együtt töltött évekre és adott útravalót a folytatáshoz:

- Merjetek igazán önmagatok lenni! Ha te adsz, mások is adnak. Amit adsz, azon keresztül mások megismerhetnek téged. Megteremtheted a kezdetét annak, hogy segítsétek egymást a tanulásban; barátokra, szerelmekre vagy csak emlékekre tegyetek szert. Példát mutathatsz másoknak vagy megfogalmazhatod mit vársz el tőlük. Reakciókat, véleményeket, vitákat, veszekedéseket, végül nagy összeborulásokat tudsz kiváltani. Ezek mind-mind az élet természetes és fontos részei. Kell, hogy csalódjunk, kellenek a pofonok az élettől, hogy sírjunk, mérgesek legyünk. De meg kell mutassuk magunkat ahhoz, hogy mindezekből építkezni tudjunk. Ezek a lépések visznek mindenkit előbbre, formálnak minket, alakítják tovább az egyén személyiségét és hozzák létre a közösség normáit, működő egységgé formálva azt. Közösségekre pedig igenis szükség van... Számomra ti jelentitek azt a közösséget, amihez szívesen tartozom és akik már most kezdenek hiányozni - mondta többek között az osztályfőnök.


Tölli Balázs igazgató is tett a végzősök képzeletbeli batyujába:

- Azzal a nyitottsággal forduljanak továbbra is egymás és a világ felé, ahogy tették most itt a színpadon. Közösséget építettek, erre jól lesz majd emlékezniük. Az év igéjét is idézném: Minden dolgotok szeretetben menjen végbe. Erről van szó, bár ehhez bátorság kell. Krisztusban meglévő szabadságuk révén állják majd meg a helyüket! - kívánta a 12.B-nek Tölli Balázs igazgató.

A szokásoknak megfelelően egy vidám vetélkedő után vendégül látta vendégeit az osztály. A  koccintások közben pedig volt idő beszélgetésekre is.