Maryam a hagyományok útját járja egy nem hagyományos időszakban

Rad Maryam (11.C) egy éve lett a diákönkormányzat elnöke a Líceumban, s őt is próbára teszi a járvány okozta helyzet. A hagyományokat újragondolva is őrizni kell, vallja a Lidisz elnöke.

Hogy mennyire veszi komolyan a diákönkormányzat a licisták érdekeinek védelmét, mi sem bizonyítja jobban, hogy a Lidisz küldöttsége már a tanév első hetén követségbe ment az igazgatóhoz, hogyan tudnának segíteni a tanulók egészségének megőrzése érdekében. Rad Maryam és társai például a maszk kötelezővé tételét is szorgalmazták. A Lidisz vezetői, Maryam mellett Baranyai Jázmin alelnök is, nem szeretnék, ha a járványhelyzet olyan élményektől és hagyományoktól fosztaná meg a diákokat, mint amilyen például a mujkó avató vagy a művészetek hete. A helyzet nem egyszerű, de dolgoznak a megoldásokon…

- Ötödikes korom óta járok a Líceumba és azóta vagyok tagja a Lidisznek. Először osztályképviselőként, most pedig diákelnökként veszek részt a gyűléseken, programokon – meséli magáról Rad Maryam. A Lidisz feladatait kívülről fújja: a programszervezés mellett a támogató akciók megtartása és az iskola népszerűsítése...

- Tavaly több Sopron környéki faluban is jártunk, ahol istentisztelet keretében népszerűsítettük az iskolát és a kollégiumot. Részt vettünk az Országos Diákparlamenten, ahol az ország többi részéből érkező diákelnökökkel tapasztalatokat cseréltünk. Kísérőkként segítettünk Balatonszárszón a Csendes hétvégén. Mikulás napján szaloncukorral fogadtunk mindenkit a kapualjban, karácsonykor pedig egy adománygyűjtést szerveztünk a rászorulóknak. Egy karácsonyfát is szereztünk az iskolának – sorolja a diákelnöksége első félévének eseményeit.

- A tanév során több gyűlést tartunk, ilyenkor mindig összejön egy külön kis csapat a különböző programok szervezésére, s ők mindig lelkiismeretesen segítenek. Csak az a baj, hogy sajnos nem sok ilyen diák van. A többséget elég nehéz megszólítani, leginkább csak az osztályképviselőket, de közülük sem mindenkiben van elég motiváció. Többnyire az mozgatja meg a diákokat, ha egy baráti társaság gyűlik össze egy-egy feladatra és jól össze tudnak dolgozni. Ezért próbáljuk is e szerint szervezni a csapatokat – beszél a nehézségekről is Maryam.

- Sajnos a járvány miatt sem a tavalyi, sem az idei tanévet nem tudnám hagyományosnak nevezni. Sok mindenben hátráltat minket ez a helyzet. Ennek ellenére szeretnénk megtartani hagyományos programjainkat. Nem lenne jó például, ha a mujkók avatója elmaradna, hiszen ezáltal válnak ők is igazi licistákká – hangsúlyozza a Lidisz-elnök. A tanévben a Föld és a víz világnapját is szeretnék emlékezetessé tenni és felhívni a figyelmet a környezetszennyezésre.

- Ez ugyan nem egy rövid távú cél, de az iskolában a környezettudatosságot szeretnénk terjeszteni. A napot pedig akár egy közös flashmobbal is feldobhatnánk – teszi hozzá.

Maryam legfontosabb feladatának mégsem a programszervezést, hanem az iskolaközösség megerősítését és a diákok kérésének közvetítését tartja.

- Sokszor úgy érzem, a sok iskolai feladat, a külön szakkörök, sportfoglalkozások, elfoglaltságok mellett elfelejtjük milyen fontos, hogy egy közösség vagyunk. A közös élmények változtathatnak ezen, de azon is dolgoznunk kell, hogy ne harapózzon el az egymással szembeni tiszteletlenség. Iskolai pulcsikat is szeretnénk újra rendelni, hogy ezekkel is ki tudjuk fejezni az összetartozást. A legfontosabb mégis az, hogy licisták vagyunk, s ez nemcsak rang, hanem felelősség is – zárta a Lidisz elnöke.