Mekkora élmény tud lenni a fizika!

Tanreaktor, kozmikus kísérlet, röntgen-fluoreszcencia, cunamiszimulátor - csak néhány érdekesség, amit Barta-Barát Lászlóné fizika-faktosai láttak és kipróbáltak tanévzáró kirándulásukon.

A tizenegyedikes fizika-faktos csoport igazán jó csapat. Nemcsak választott tantárgyukat tudják jól, hanem például süteményevésben is járatosak - a hosszú és nehéz tanítási napokon ugyanis házi készítésű édességgel kedveskednek egymásnak. Minden bizonnyal tanulmányi igyekezetüket díjazta inkább fizikatanáruk, Barta-Barát Lászlóné, amikor a tanév utolsó fakultációs napján a fővárosba vitte kirándulni a csoportot. De nem akármilyen kirándulásra!


- Voltunk a Budapesti Műszaki Egyetem tanreaktoránál, az ELTE TTK-n három laborkísérletet láthattunk, majd megnéztük a Millenáris Parkban az Álmok Álmodói című interaktív kiállítást - sorolják a csoport tagjai. Azután részletesen is mesélnek:

- A paksi atomerű mérnökei és a leendő munkatársaik is a BME tanreaktorában tanulják szakmájukat, de a vegyészek méréseket is végeznek itt. Érdekes volt megtapasztalni, mennyi minden garantálja a biztonságot, rengeteg kapcsoló, lámpa, óra figyeli a reaktor belsejében zajló folyamatokat - mondják a faktosok.

- A laborkísérletek talán még látványosabbak voltak! - folytatják az élménybeszámolót. - Láttuk a kozmikus részecskék detektálásának kísérletét, egy röntgen-fluoreszcencia bemutatót, valamint egy cunami- és tornádószimulátort!

(- Aha - sóhajthatnak most mindazok, akik nem fizikások, úgyhogy elmagyarázták...)

- A kozmikus részecskéket láthatóvá tették a kísérlet során, így követni lehetett, hogy különböző behatásokra hogyan változik meg a mozgásuk. A röntgen-fluoreszcencia bemutatón az anyagokat vizsgáltuk, kiderült például, hogy Emma fülbevalója titán, s ez még őt is meglepte... Megtudtuk azt is, hogy a Soproni-hegység uránban gazdag és a geológusok ezért is szeretik. A cunamiszimulátor pedig egy hatalmas plexikád volt vízzel, amiben az üvegfalat hirtelen felemelve láthattuk a szökőár keletkezését. Kísérlettel igazolták nekünk azt is, hogy egy ellencunami nem oltja ki az első erejét.


- Legtöbbünknek az Álmok álmodói kiállítás tetszett a legjobban, ami a magyar tudósok és feltalálók gépeit, eredményeit mutatja be interaktívan. Sok mindent ki is próbálhattunk, például jártunk a Marson, műtöttünk endoszkóppal, láttuk Kempelen Farkas beszélő gépét és írtunk pennával. Nagyon érdekes volt minden, élvezetesen tanultunk! S még egy kisebbfajta csoda is érte a csoportot. A Margit-hídon napsütésben sétáltunk át és először nem is értettük, miért van a budai oldal félig víz alatt. Lapátolták az üzletekből a vizet, és sorra megszólaltak a telefonjaink is. Aggódó szülők hívtak bennünket, hogy mi van velünk a nagy fővárosi viharban. Hát, mi meg sem áztunk! Bennünket elkerültek a felhők - mondják nevetve a fizikafaktosok, akik nagyon sokat tanultak a kirándulás alatt, jól érezték magukat, s megerősítést nyertek abban, hogy nagyon is érdekes tantárgy a fizika.

És még egy kis büszkeség a végére: a millenáris parki kiállításon van egy különös térkép - mesélték -, amin az ország középiskoláit is meg lehet keresni, s ami megmutatja, melyik gimnázium milyen tudósokat adott az országnak. Még a csoportot is meglepte, hogy a Líceum neve alatt több oldalnyi híres diák és tanár neve szerepelt.