Micsoda diáknap!

Új helyszínen, új forgatókönyv alapján, de a régi lelkesedéssel és összefogással tartotta meg a Líceum - két év szünet után - a Diáknapot. Emlékezetes pillanatok százai születtek.

Hol is kezdjük? Egyetlen nap, de egy hétre is elegendő program, esemény történt a Líceum idei diáknapján. Talán bepótoltuk a pandémia miatt elmaradt közösségi eseményeket?

Az alsóbb évfolyamosok az iskolába siettek a diáknapon is, de nem volt szükségük a tanszereikre. Osztályaikkal tölthették vidám és hasznos programokon a délelőttöt és készülhettek a délutáni farsangra. Volt társasjátét, film, előadás a színfalak mögüli világról, bemutató arról, hogy kell biztonságosan közlekedni két keréken. Délután a klasszikus farsangi jelmezverseny, tombolasorsolás és a Flört zenekar igazi bulit varázsolt az emeleti tornaterembe.


A jelmezversenyt egyébként a 7.A nyerte, Schmiedel Bernadett osztálya a Grease című film (a magyar mozikban Pomádé címen futott) karaktereit jelenítette meg pompásan. A 7.B lett a második, ők a Disney szereplők jelmezeit kölcsönözve táncoltak. Osztályfőnökük, Payritsné Horváth Bernadett, az Arielből vett figura, Ursula bőrébe bújt osztálya kedvéért - vagy inkább a festéke alá. Biztosan plusz pont járt a pazar megjelenésért. A jelmezverseny harmadik helyezettje a 6.A osztály lett.


A felsősöknek a LIDISZ szervezte a programokat az egyetemi sportcsarnokban. "A formától eltérő, rendhagyó, de új utakra kaput nyitó a helyszín. Többen máshogy gondolnak a rendre, mint mi, de itt menedéket nyújtottak nekünk. A Krasznai-csarnokban szeretettel látott vendégek vagyunk, köszönjük ezt a Soproni Egyetemnek és a SMAFC-nak" - utalt nyitóbeszédében Tölli Balázs igazgató arra, hogy a Pro Kultúra visszamondta a diáknapi és báli helyfoglalást a Liszt-központban, így új megoldásokat kellett keresni. A Líceum gyorsan és hatékonyan alkalmazkodott, és megmutatta közösségének erejét.


Az osztályok műsora fergeteges jókedvet hozott a sportcsarnokba. Előzetesen minden osztály sorsoláson vett részt, amin egy filmcímet és egy országot húztak, ezt kellett műsorukban megjeleníteni. Nem volt könnyű, ebből eredően vicces megoldások születtek.

A 9.D Grönlandot és a Mamma Mia-t kapta és Tarnai Katalin osztálya képes volt összhangot teremteni észak és dél között. A 9.0 angolnak sem volt könnyebb; Törzsök Ildikó osztálya az Egyesült Arab Emírséget és az Angry Birds-öt húzta - megoldották. Skócia és a Szuperhősök volt a témája a Locsmándi Dániel osztályfőnök vezette 10.A-nak. Felbukkant a jelenetben a Locsnessi szörny is... Olaszország és Barbie párosát hozták a 10.B-sek (osztályfőnökük Völker Anita). Franciaország és Harry Potter találkozott Zsuppánné Cellik Barbara osztályfőnök és a 10.C műsorában. Zsuppán tanár úr Voldemortját külön ki kell emelni, csak úgy röpködtek a matematikai képletek. Barlai Zsófia tanárnő osztálya, a 10.D Magyarországot és az Avatart kötötte össze, volt ott minden: magyar virtus, kolbász, sör, bor, Balaton és Hungária... Nem volt könnyű feladata Zistler Roland osztályának, a 11.A-nak sem: Jamaica és Star Wars. Az osztályfőnök vállalta Darth Vader szerepét, ezért biztos plusz pontot adott a zsűri. Németh Tamás és a 11.B Kenyába vitte Disney Hercegnőt: a végén volt a csattanó. Komplett színdarabban állt elő Lang Krisztina és a 11.C: Kung Fu Panda a görög istenekkel találkozott. Nagy Róza osztályfőnök és a 11.D orosz Spongyabobja is megmozgatta a nevetőizmokat. Mexikó és a Wednesday jelent meg a 9.A műsorában, Nagy Andrásné osztályában, a 9.B pedig bájos Minyonokkal hozta közelebb Amerikát, ahol dr. Gáspárdy Tiborné, mint Szabadságszobor kapott főszerepet.


A jeleneteket követő sorversenyek ötletességben felvették a versenyt a műsorokkal. Kire lehet a legtöbb ruhát feladni, hány diák fér el egyetlen zsámolyon (megfejtés: 12), ki a leggyorsabb egy gurulós bébijátékon? De szerepet kapott a hullahopp karika, szelfizni kellett a botanikus kert állataival és a lufik is előkerültek.


A műsorszámok között a végzősök is előadták táncaikat, s bár a palotás talán elsőre furán hatott a kosárpályán, az érettségizők műsora és a gyönyörű kosztümök feledtedték a bálterem hiányát. Meg az a hatalmas taps is, amit kaptak a táncukért... Nem maradt el a köszönet Németh József táncpedagógus felé, aki egyébként a hetedikeseknek is betanította a palotást.

A diáknap egyik hagyományos programpontja régóta a tanárszavazás. Több kategóriában hirdetett versenyt a LIDISZ, s mint Kiss Igor diákelnök hangsúlyozta, nagyon szoros volt a verseny, egy-egy szavazaton múlt a végeredmény. Ez ugyan nem verseny, de az okleveleket árvevő pedagógusokat nagy ovációval köszöntött a Líceum közössége:

A tanév leghumorosabb tanára: Radasics Csaba.

A tanév legcukibb pedagógusa: Tarnai Katalin.

Az év legfelkészültebb tanára: Barlai Zsófia.

Az év tanára pedig Locsmándi Dániel lett.

Taps járt a tanároknak, a végzősöknek és persze a délelőtt nyerteseinek. A zsűri értékelése alapján a versenyt a 11.A nyerte, második a 11.D, harmadik helyen pedig a 10. A zárt. A legnagyobb taps ugyanakkor a LIDISZ-t illeti, azokat a diákokat és tanárokat, akik kitalálták, megszervezték és le is vezényelték a diáknapot.


Este még egy program várt a végzősökre és vendégeikre. A sportcsarnokban szüleiknek, meghívottaiknak mutathatták be a végzősök táncát. És megint felzúgott a taps...

(Minderről fotóösszeállításokat találtok a LIDISZ Facebook-oldalán:)