Mujkók, Isten hozott Benneteket!

Kik azok a mujkók? Mindenki tudja a Líceumban! Hiszen itt mindenki volt egyszer mujkó. Ők az új diákok, akik mujkódélutánon ismerkedtek iskolánkkal, s majd a mujkóavatón válnak a Líceum teljes jogú diákpolgáraivá.


Az ötödikeseknek hétfőn, a kilencedikeseknek kedden tartották a mujkódélutánt, azt az ismerkedős, informatív találkozót, amelyen sok érdekességet és hasznos információt tudhatnak meg az új diákok az iskoláról.Tölli Balázs igazgató a Gedeon Társaság kis újszövetségi könyvecskéjét hozta a mujkóknak ajándékba, Simon Attila, iskolánk lelkésze pedig egy-egy útmutatót ajándékozott. Zistler Roland, a Lidisz patronáló tanára a Líceumi Diákszövetségre hívta fel a figyelmet, amit egyébként a diákelnökök, Rad Maryam és Baranyai Jázmin, részletesen be is mutattak.Iskolánk új diákjai képeket, ismereteket és benyomásokat is kaptak - egyelőre csak dióhéjban - a Líceum szokásairól és hagyományairól, többek között a Magyar Társaságról, aminek múltját és jelenét Rácz Leonóra elnök ismertette. Simon Attila a csendesnapokról mesélt, és meleg szavakkal invitált mindenkit a hétfő reggeli áhitatokra, Tölli Balázs igazgató pedig körbevezette a mujkókat a Líceum zegzugos folyosóin, felvillantva egy-egy részletet 465 esztendő történéseiből.
Megismerkedhettek a friss licisták az iskola szellemével, illetve a róla készült portréval az emeleti lépcsőfordulóban, az udvaron pedig magyarázatot kaptak arra, miért vannak római kövek a falba építve, mit őriznek a múzsák a kapu fölött és megtudhatták, milyen nagy elődök tanultak az elmúlt évszázadokban ebben a gimnáziumban.Bár egyszerre talán soknak tűnt a rengeteg információ, az igazgatói üzenetek minden bizonnyal eljutottak a gimnazisták elméjébe és lelkébe. Az például, hogy nem kell egyformának lennünk, amit kaptunk, nem érdem, értékekeinket viszont fel kell kutatnunk és fejlesztenünk is muszáj. S hogy ne csak önmagunkban keressük az értékeket, hanem meglássuk másokban is.
A Líceum segít, hogy így legyen...