Művészetükkel emlékeztetnek a balfi borzalmakra

A BALF Nemzeti Emlékhely / BALF National Memorial című könyv szerkesztője és vendégei várják az érdeklődőket március 18-án, hétfőn 16 órakor a soproni Líceum dísztermében. A rendezvény több, mint egy könyvbemutató: emlékeztetés.

Winkler Barnabás építész, a Líceum 1964-ben érettségizett öregdiákja meghatározó munkájának tekinti a magyar szellemi élet Balfnál elpusztult kiválóságainak emléket állító mű tervezését. 2008-ban avatták fel a Szerb Antalnak, Halász Gábornak, Sárközi Györgynek és a balfi munkatárborban elhunyt áldozatok emlékének adózva az általa tervezett megrázó emlékművet: a temetődombon az erőltetett menetben erejük végére ért embereket márványlapok szimbolizálják, ahogy térdre rogynak, megdőlnek, elesnek... Winkler Barnabás egy most megjelent kötet szerkesztőjeként folytatja azt, amit építészként már megtett: figyelmeztet a munkatáborok borzalmaira azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy mégcsak hasonló se történhessen többé.


A BALF Nemzeti Emlékhely / BALF National Memorial című könyvben az ugyancsak soproni Szita Szabolcs mutatja be a balfi kényszermunkatábor működését, Bíró Kriszta pedig a visszaemlékezések és más források alapján rekonstruálja a táborlakók mindennapjait. Ebben a könyvben lehet először olvasni magyarul Szerb Antalné Bálint Klára 1965-ben írt levelének egy részletét, amelyben férje két évtizeddel azelőtti exhumálását írja le. Nyáry Krisztián Szerb Antal tragikus élettörténetének egy irodalomtörténeti epizódját idézi fel, Bächer Iván pedig a Szerb Antalról és Halász Gáborról szóló írásaiban mutatja be a gonosz gyilkolást. Szerepel még a kötetben Závada Pál, Winkler Barnabás, Sárközi Mátyás, Vargha Mihály és Vidor Ferenc írása. Polgár Attila és Hübner Teodóra fotói pedig képileg is megjelenítik a balfi temetődomb mementóit.


Balfon 1944 decemberétől a nyugati határszél legnagyobb munkatábora működött, ahol nyolcezer meggyötört fogolynak kellett brutális rabszolgamunkával építenie a védelmi rendszert, a szovjet csapatok feltartóztatására kitalált Südostwall egy szakaszát. Több ezren váltak a hideg, az éhezés, a brutalitás áldozatává, köztük a magyar szellemi élet kiválóságai.

A soproni könyvbemutatón, a Líceum dísztermében március 18-án 16 órakor Winkler Barnabással minderről Turbuly Éva történész beszélget. Részt vesz az eseményen Sulyok Gabriella Munkácsy-díjas soproni grafikus is, akinek a balfi nemzeti emlékhelyen készült filmjét is megtekinthetik a bemutató résztvevői. A rendezvény nyitott és ingyenes.