Nem csak cha-cha-cha

Két év kényszerű szünet után újra koszorúcskára készülhettek a tizedikesek, és azok a felsőbb évesek, akik jelentkeztek párnak. A licisták is bizonyíthatták szüleiknek, egymásnak és Németh József tánctanárnak, hogy megtanulták a táncleckét.

A koszorúcska régi soproni hagyomány. Állítólag már a XIX. században megszervezték az első tánciskolákat Sopronban a gimnazistáknak. Fényképes bizonyíték van arra, hogy az 1910-es években már biztosan működött a Deák étterem fölötti Lőbl-féle intézményben.


Később a Pannónia Szállóban, majd a kaszinóban is megrendezték. A soproni középiskolákban a 10. évfolyamok diákjai önkéntesen jelentkezhetnek a tánciskolába, ahol Németh József tánctanár segítségével tanulják meg az alapokat.Próbákon ismerkednek meg a rumba, a cha-cha-cha, a blues, a jive, a tango, a mambo, a csárdás, az angol- és a bécsi keringő lépéseivel, s a koszorúcska-bálon be is mutatják meghívott vendégeiknek mit tanultak.


A Líceum 2023-as koszorúcskáján rekordszámú táncos koptatta fényesre a Liszt-központ parkettáját Németh József irányítása mellett és Horváth Sándor zongorajátékára. Kattogtak a vakuk, könnyes szemű anyukák és büszke apukák figyelték a mozdulatokat. A hagyományt tartva a bemutató és a szülők tánca után terített asztal mellett folytatódott a báli est, természetesen tánccal, a Continental Show Band közreműködésével. 


(További fotók a LIDISZ Facebook-oldalán.)