OKTV döntősök: minden, ami német

Gálos Fanni, Hanzély Szonja és Horváth Enikő teljesítették idén a német nemzetiségi nyelv és irodalom talán legnagyobb kihívását, az OKTV-t.

Az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) nagy múltra visszatekintő megmérettetés, ami korábban a felsőfokú tanulmányok felé is egy jelentős ugrást jelentett. A Líceum neve generációk óta ott van a különböző tantárgyi versenyek eredményei között, így van ez az OKTV-n is, különösen ha a német nemzetiségi nyelv és irodalom terén szerzett tudásukról adnak számot a diákok.

- A nemzetiségi képzésünkben részt vevő diákok indulhatnak az OKTV-n a német, mint idegen nyelv kategóriában, és nevezhetnek a nemzetiségi németre is. Idén ez utóbbit választották. A verseny kétfordulós, a döntőben pedig három nagy témából három vizsgabizottság mérte a versenyzőket. A szövegértés, a társalgás, a német nyelv helyes alkalmazása természetesen alapkövetelmény az OKTV-n, a nemzetiségi német kategóriában a német irodalom, ezen belül is a magyarországi német irodalom ismerete is követelmény, valamint a népismeret tantárgy keretein belül tanult történelem, a német szokások és hagyományok ismerete is elvárás. Nagyon összetett tudással lehet tehát a nemzetiségi német OKTV-k döntőire bekerülni - mondta elöljáróban a nehéz megmérettetésről a versenyzők felkészítő tanára, Pete-Pikóné Horváth Gyöngyi.

A Líceumban több évszázados múltja van a német nyelv oktatásának, s amióta a gimnáziumban a német nemzetiségi képzést is választhatják a diákok, azóta vannak szép OKTV-s eredmények is. Különösen sokan jelentkeztek azokban az években, amikor már a döntőbe jutás ténye is felmentést adott a német érettségi alól, a továbbtanuláshoz pedig pluszpontokat lehetett szerezni a jó szerepléssel.

- Ma már csak azok vállalják a nemzetiségi német OKTV-t, akik nagyon tudják és szeretik is ezt a tananyagot, de hála Istennek minden évben vannak jelentkezők, sőt, a licisták általában az élbolyban szerepelnek az eredményhirdetéskor is. Többször volt már első helyezettünk, gyakran van dobogósunk is - tudtuk meg Pete-Pikóné Horváth Gyöngyi tanárnőtől.

Idén különösen nehéz volt a megmérettetés - mondták el a versenyzők -, az előző évekhez képest sokkal nagyobb hangsúlyt kapott ugyanis a népismeret. Gálos Fanni tizenegyedik, Hanzély Szonja tizenhatodik, Horváth Enikő (mindhárman 12.C-sek) tizenhetedik lett.


- A nyelvi OKTV-re a felkészülés tulajdonképpen évekig tart, annyira összetett, sokrétű és nagy az az anyag, amit az órákon átadunk a diákoknak. A nyelvtudást hozhatják a családból a tanulók, de at elvárt tájékozottságot, történelmi adatokat és szokásismereteket itt, az órákon kapják meg és sajátíthatják el. Ezért is öröm minden évben, amikor a Líceum diákjai vállalják ezt a nagy megmérettetést - zárta a tanárnő.