Ötből négy: Boa Patrik

Boa Patrik 2018-ban érettségizett a Líceumban, most az ELTE jogi karán negyedéves, de jelenleg Belgium egyik híres egyetemén vendéghallgató. Először nyerte el a Széchenyi-ösztöndíjat.

A soproni önkormányzat minden évben kiírja pályázatát a Széchenyi István Tanulmányi Ösztöndíjra. A város támogatását a legjobb eredményeket felmutató öt egyetemista nyerheti el. Tavaly három licista kapta meg Sopron ösztöndíját, idén már négyen: Csigó Ábel, Boa Patrik, Bartokos Botond és Mentes Alexa Dóra. (Az ötödik ösztöndíjas Szőke Péter.) Sorozatunkban bemutatjuk Sopron elismert diákjait.

Érdekes, hogy sorozatunk újabb szereplőjét - csakúgy, mint Mentes Alexát - egy külföldi egyetem könyvtárában értük utol. Az is külön megemlésre méltó tény, hogy a négy ösztöndíjas licistából hárman osztálytársak voltak. Boa Patrik, Csigó Ábel és Bartokos Botond Dárdainé Csonka Andrea osztályfőnökkel az élen nagyon jó osztályközösség tagjai voltak nyolc éven át. Volt osztályfőnöküket még a Széchenyi-ösztöndíj átadására is meghívták...

- Nagyon sokat kaptam a Líceumtól. Az ELTE jogi karára az államilag finanszírozott képzésre bekerülni például csak a legmagasabb pontszámokkal lehet. Ehhez olyan pluszok kellettek, mint a latin OKTV-s helyezések. A líceumi latin szakkörök is segítettek tehát, de gimnazista éveim alatt többször is tapasztaltam, hogy ha a diákok tanulni, fejlődni akartak, akkor az iskola megadott ehhez minden segítséget és támogatást. Mindig nagyon proaktívnak láttam a Líceumot, ahol jó szemléletet, emberi tartást is kaptunk - mondta elöljáróban Boa Patrik. A belga Leuveni Katolikus Egyetemen tölti most Erasmus-ösztöndíjjal a félévét és rendkívüli módon élvezi a magas színvonalú oktatást.

- Ez az egyetem zsinórban többször is volt már Európa leginnovatívabb felsőoktatási intézménye, hosszú idő óta a top ötven egyetemek között van. Itt is jogot hallgatok, elsősorban európai és nemzetközi joggal foglalkozó témákban. Öröm itt lenni, és megtapasztalni azt a szellemiséget, ami itt jellemzi az oktatást és az egyetemi életet - mesélte lelkesen Patrik, aki ennek ellenére Magyarországon képzeli el a jövőjét.

- A jogi pályán szeretnék boldogulni, a doktori képzés is célom és jó volna még külföldi tanulmányokat is folytatni - sorolta terveit Boa Patrik, akinek céljai elérésében most Sopron ösztöndíja is segít.