Ötből négy: Mentes Alexa

Mentes Alexa másodszor nyerte el a Széchenyi-ösztöndíjat, a Líceumban 2017-ben érettségizett egyetemista jelenleg Angliában folytatja tanulmányait.

A soproni önkormányzat minden évben kiírja pályázatát a Széchenyi István Tanulmányi Ösztöndíjra. A város támogatását a legjobb eredményeket felmutató öt egyetemista nyerheti el. Tavaly három licista kapta meg Sopron ösztöndíját, idén már négyen: Csigó Ábel, Boa Patrik, Bartokos Botond és Mentes Alexa Dóra. (Az ötödik ösztöndíjas Szőke Péter.) Sorozatunkban bemutatjuk Sopron elismert diákjait.

Mentes Alexa ötödéves az ELTE osztatlan tanári képzésén matematika és ének-zene szakon, jelenleg fél éves Erasmus-ösztöndíjjal Angliában tanul; közelebbről Brightonban, a Sussexi Egyetemen. Éppen az egyetemi könyvtárban értük utol...

- Nagyon élvezem ezeket a hónapokat, rendkívül jó előadásokat hallgathatok, kedvesek a lakótársaim és úgy érzem, Anglia kinyitotta előttem a világot - mondta lelkesen Alexa, aki a Brexit és a pandémia miatt nehezen jutott ki a Brit-szigetre, viszont nagyon jól berendezkedett.

- Szeretném jól kihasználni az itt töltött időt, minél tökéletesebben elsajátítani a nyelvet és alaposan körülnézni. A következő félévben már egy budapesti iskolában leszek gyakorlaton, utána ki tudja, mit hoz a jövő. Most úgy érzem, szívesen tanulok még és talán újabb lehetőségek után nézek - árulta el Mentes Alexa, aki jó szívvel gondol vissza a Líceumra, különösen a matek fakultációra...

- Kovácsné Fábián Beáta volt az a tanár, aki rádöbbentett, mennyire érdekes és nekem való tudomány a matematika. Erős alapot kaptam tőle az egyetemi tanulmányokhoz, nem is volt kérdés számomra, hogy a zene mellett a matek lesz az a terület, amivel komolyan szeretnék foglalkozni - emlékezett vissza Alexa.