Pantomim első órában

A nyugdíjas tanár és pantomim-művész tizedikesekkel játszotta el Don Bosco, az olasz származású tanító, iskolaalapító életét. Szavak nélkül, mozdulatokkal és mimikával kellett történetet mesélni, s a végén mindenkiben összeállt a kép.

Joseph Marin Ausztriában élő, francia származású nyugdíjas pedagógus már országhatárokat átlépve népszerűsíti a pantomimt és ennek a sajátos némajátéknak a segítségével eleveníti fel az olasz nevelő, Bosco Szent János alakját. Az 1934-ben szentté avatott Don Bosco volt a Szalézi Társaság férfi szerzetesrend megalapítója, aki egész életét a szegény sorsú gyermekek segítésének és nevelésének szentelte. Joseph Marin küldetése még ennél is összetettebb, mert ingyenes előadásaival afrikai utcagyerekeknek gyűjt. Pete-Pikóné Horváth Gyöngyi tanárnő szervezésében Joseph Marin a Líceum diákjait is beavatja különös "játékába".


A tizedik osztály, ahová csütörtökön az első órában Joseph Marin ellátogatott, valószínűleg igencsak elcsodálkozott. Mert korántsem arról szólt az előadás, hogy ők nézik a pantomimt. Joseph Marin irányításával nekik kellett eljátszani a történetet, amit Langer Ágnes tanárnő olvasott fel. A diákoknak szavak nélkül, minimális jelmez felhasználásával, mozdulatokkkal és arcjátékkal kellett megszemélyesíteniük Don Boscot, családját és a körülötte élőket. Mindenki részt vett a foglalkozáson, mindenkire jutott egy-egy szerep, és mindenkiben összeállt óra végére a kép: az érzelmek kifejezéséhez nem feltétlenül van szükség szavakra.


- A diákokban, biztos vagyok benne, pozitív élmény maradt ez az óra, és reméljük lesz folytatása is. Joseph Marin azt ígérte, visszalátogat a Líceumba szeptemberben. Érdemes vele találkozni - mondta el a rendhagyó óra végén Langer Ágnes tanárnő.