Pilinszky bekopogtatott a licistákhoz is

Pilinszky János születésének 100. évfordulója alkalmából rendhagyó, művészeti ágakat összefonó műsort állított össze Törőcsik Franciska színművész és Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere. Licisták is részesülhettek az élményben.


“Hiszünk abban, hogy a magyar irodalom vitális, pulzáló valóság, amely ha mellőzi a szokásos irodalmi estek kliséit, helyette viszont alkalmazza a kor populáris kultúrájának zenei, kommunikációs eszközeit, életre szóló hatást gyakorolhat a befogadóra” – nyilatkozta Törőcsik Franciskával közös műsorukról Prieger Zsolt, az Anima Sound System tagja.


Sopronban a Liszt-központ Mesepontjában szerdán pisszenés sem hallattszott, amikor a két művész közel egyórás előadását licisták is megnézhették. Vers, zene, ének, pulzáló aláfestés, két hang összhangja, s egy zseni gondolatai. A modern eszközökkel az alkotók a magyar kortárs irodalmi tradíció egyik alapkövét, illetve az életművel szorosan összekapcsolódó hit-vallás-spiritualizmus gyönyörűségét hozták közelebb.

A huszadik század egyik legnagyobb hatású magyar költőjének verseiből a különleges és szokatlan műfaji keresztezések mentén létrejött műsor után a két művész - immár a villanyt is felkapcsolva - odakuporodott a diákok közé, hogy meg is beszéljék az elhangzottakat. Nehezen indul ilyen helyzetekben a párbeszéd, aztán meg nehéz abbahagyni... A diákok elmondták benyomásaikat, amik sokszor összecsengtek, máskor meg éppen nem, de az alkotók megnyugtatták őket: ez is jó a művészetekben. A gondolatébresztő, a magyar költő gondolatiságát közel hozó műsor után az lesz a nagy kérdés, a résztvevők rákeresnek-e majd a neten vagy a könyvespolcon Pilinszkyre. Aki látta már az előadást, hiszi, hogy igen.