Potathlon: jól szerepelt a Kinder meglepetés és a Természetes szelekció

Két licista csapat is részt vett a Pécsi Orvostanhallgatók Egyesülete által meghirdetett II. Potathlon versenyen. Az ötödik és a nyolcadik helyezést szerezték meg a nehéz és bizonyos szempontból rendkívüli megmérettetésen.

Az orvosi szakma iránt érdeklődő középiskolások jelentkezését várták elsősorban a pécsi Potathlon versenyre, ahol idén a várandósság és az újszülöttkor volt a téma. A négy fős csapatoknak először az online fordulón kellett számot adniuk arról, hogy alaposan felkészültek a korosztály számára nehéznek tűnő témából, amihez segédanyagot is adtak a szervezők. A verseny célja az volt, hogy megismertesse a diákokkal a várandósság ideje alatti és az újszülöttkori szűréseket, betegségeket és azok megelőzését is.


A versenyre benevezett hetvenöt csoport közül csak tizennyolc kapott meghívást a pécsi döntőre. A Líceumból két, tizenegyedikes csapat vette kiválóan az első akadályokat, így utazhattak. A Kinder meglepetés (Ávár Aliz, Baráth Máté, Mauer András, Nyitrai Csenge) és a Természetes szelekció csapatot (Demeter Emma, Forró Martin, Kiss Igor, Vas Franciska) Győre Henriette tanárnő kísérte el a pécsi egyetemre.


A feladatokat ismert társasjátékok szabályrendszere mögé bújtatták a szervezők - de ettől nem lettek könnyebbek. Komoly tudás, a kapott anyagból alapos felkészülés kellett a teljesítéshez. Bár a licisták elosztották egymás között a feladatokat, voltak állomások, ahol nem csapatban kellett teljesíteni, hanem csak egy tag adhatott számot a tudásáról. Ezzel a tapasztalattal jövőre még jobbak lehetnek a Líceum versenyzői, akik így is becsülettel helyt álltak és ott voltak az élbolyban. A Kinder meglepetés az 5. helyen, a Természetes szelekció a 8. helyez zárt. Ráadásul a kiegészítő programokon még érdekességekkel is találkoztak, részt vettek például egy igazságügyi szakértő előadásán, ami felért egy Dr. Csont vagy egy Helyszínelők sorozattal.