Réztáblára vésték Benedek és Ádám nevét

Kiss Benedek és Sós Ádám elsők lettek a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok mérési versenyében, nevük felkerült a vándorplakett réztáblájára is.

Már harmadik éve vesz részt a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok mérési versenyében Sós Ádám (11.C) és Kiss Benedek (11.B). Havonta jelennek meg a feladatok, amikre a választ csak komoly kísérletezés, jó adag fantázia és problémamegoldó képesség, a fizikai törvényszerűségeinek ismerete és precíz mérések után lehet beküldeni. A helyes válaszokhoz szükség van egy támogató pedagógusra is, Ádám és Benedek mindenben számíthatott Lang Ágota tanárnő segítségére.

Még az előző tanév versenyét nyerték meg, hogy csak most adunk hírt róla annak egy technikai probléma az oka. Az októberi ünnepélyes díjkiosztón szembesültek az első helyezettek azzal, hogy a réztáblára nevük mellé nem Sopron, hanem Pécs városát írták. Természetesen újra kellett vésetni a vándorplakettet...

De úgysem a jutalom hajtja őket a feladatok megoldása során, hanem a kutatni és tudni vágyás.


- Izgalmas feladatok vannak mindig, már az fejtörést okoz néha, hogy egyáltalán mivel mérjünk. A tapasztalatszerzés hajt bennünket elsősorban - mondja Kiss Benedek. Sós Ádám pedig hozzáteszi: ilyen méréseket máshol nem is tudnának végezni, mint a fizikateremben vagy a szertárban. Ez már önmagában is érdekes. A tanárnő segít az eszközbeszerzésben vagy finoman irányít bennünket a jó megoldások felé, de az évek során már egyre önállóbbakká váltunk.

Nem egyszerű számításokról van szó, hanem bonyolult kísérletekről. Például ötven gémkapcsból kellett láncot fűzniük, adott magasságból többször leejteniük és a két szélső kapocs távolságát lemérve kellett törvényszerűséget keresniük a kapott értékekben. Vagy egy másik feladat: milyen erős a rugó a kilincsben...?

- A méréseken keresztül rájövünk a világunkat működtető törvényszerűségekre, és ez nagyon izgalmas tud lenni - mondják a fiúk, akik a továbbtanulási terveikben is előtérbe helyezik a fizikát.

Ádám és Benedek kisgimnazista koruk óta nemcsak a fizikai mérésekben társak, hanem barátok is. Természetesen idén is elindultak a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok mérési versenyén. Milyen szép is lenne, ha kétszer egymás után szerepelne a nevük a rézlapon! Most már el sem lehetne rontani a bevésést...