Sikeres ifjú csillagászok

Második helyezést ért a líceumi csapat a Kulin György Csillagászati Diákvetélkedőn. A több fordulóból álló, rendkívüli összetett versenyben többek között egy űrhotel tervezése volt a feladat.

Érdekes volt a verseny, méginkább a feladatok, s a Líceum csapatának összetétele nemkülönben. A versenyre három fős csapatok nevezhettek, itt most mégis négy nevet kell felsorolni, mint a Kulin György Csillagászati Diákvetélkedőn második helyezést elért líceumi csapat tagjait.

- A magyarázat egyszerű - mondja mosolyogva az ifjú csillagászok felkészítő tanára, Lang Ágota. - Magyar Balázs egy másik verseny miatt nem tudott részt venni a döntőn, így Gyolcs Bence helyettesítette kiválóan. Nagy Dániel és Cser Barna pedig végigcsinálták a fordulókat. Sokat készültek, ügyesen elosztották egymás között a feladatokat. Nyolc csapat jutott az országos döntőbe, a második legjobbak lettek - mondja büszkén a tavalyi tanév izgalmas versenyéről a tanárnő.


A most már kilencedik évfolyamos fiúk egymás szavába vágva mesélnek. Csillagászat és űrkutatás volt a téma, ami nyilván akkora tudásanyag, amivel egyikük sem tudna egyedül megküzdeni, így Dani a Naprendszert vállalta, Barna az űreszközöket memorizálta, Bence a legnagyobb csillagászok életrajzát és a csillagképeket tanulta meg, Balázs pedig posztrert készített Keplerről. Ebben az évben a három fordulót és döntőt összefigó feladat minden csapatnak egy űrhotel tervezése volt. A licista fiúk nemcsak papíron rajzolták meg a csillaghotelt, hanem el is készítették a modelljét. A Sky Spinner Hotelben minden van, ami egy rendes szállodában. Az étterem, a bár, a szobák, folyosók, közösségi terek mellett még egy úszómedence is helyet kapott. Igaz, víz nincs benne, hiszen a víz a Föld gravitációja nélkül nem maradna a medencében, de a négy fiú a tanárnő segítségével megoldotta ezt a problémát is: mágnessel, víz nélkül is lehet úszni, ha már az űrben száll meg az ember...

- Nagyon élveztük, sokat adott a felkészülés és a verseny is - mondják visszatekintve is lelkesen az ifjú csillagászok. Talán találnak hasonlóan jó közös feladatot ebben a tanévben is.