Sopron egyetlen vívóegyletének a Líceum az otthona

Tavaly volt húsz éves a Soproni Líceumi Vívóegylet, de a járványhelyzet miatt szó sem lehetett jubileumi rendezvényről. Ám akik űzik ezt a fizikai és szellemi erőt egyaránt igénylő sportot, azok egy kicsit minden edzésen ünnepelnek.

- Nagy hagyománya van Sopronban a vívásnak, több mint száz éve működnek a városban vívóegyletek - mondja Bolodár Zoltán, Soproni Líceumi Vívóegylet munkatársa, aki Magas Ádámmal közösen az edzője is. Elismeri, a kívülállók közül sokan ma is az úri sportot látják benne, s tulajdonképpen az is. Egyrészt mert népszerűsége töretlen, másrészt mert nemcsak a test, hanem a szellem pallérozására is kiváló egyéni sportág. Nem véletenül hasonlítják a sakkhoz - csakhogy a víváshoz állóképesség és fizikai erő is kell. Exkluzív jellegét erősíti az is, hogy a jelentősebb versenyek döntőit ma is előszeretettel rendezik meg reprezentatív helyszíneken.Bolodár Zoltán tíz évesen vette először kezébe a kardot, s azóta csak rövid időre teszi le. Versenyzőként, edzőként, bíróként, szakértőként is űzi ezt a sportot, amit nemes egyszerűséggel elintéz annyival: imádom!

Így lehetett ezzel dr. Lampérth Gyula, a Líceum néhai igazgatója is, aki mindent elkövetett annak érdekében, hogy a Líceumnak - ahol évszázados hagyományai voltak korábban ennek sportnak - újra legyen saját vívóegylete. Előbb csak a tornatermet használták újra a "kardcsörtetők", a háttérszervezet átalakulásával viszont 2000-ben megszületett a Soproni Líceumi Vívóegylet is.

- Ez az egyetlen vívást oktató egyesület Sopronban azóta is. A pandémia nagyon megviselt bennünket, mert nem jöhettünk edzeni, a futás meg azért mégis más, mint a vívás. De most már újra visszaállt a régi rend, hétfőn, kedden, csütörtökön és pénteken edzünk, ráadásul teltházzal. Ötvenen vagyunk, nem is férnénk el többen a teremben - mondja büszkén Bolodár Zoltán. Sopronban kardvívást oktatnak a három fegyvernem közül, ami ugyanolyan népszerű a lányok körében, mint a fiúkéban.

A Soproni Líceumi Vívóegylet elsősorban ennek a nagy hagyományokkal rendelkező egyéni sportnak a szeretetére nevel, de ha valaki versenyezni akar, vagy élsportolóként kardozni, akkor is jó helyen van.

- Országos bajnokságokról egyéniben és csapatban is vannak érmeink és voltak már világkupa-versenyzőink is. A tehetséges sportolókkal külön is foglalkozunk, aki pedig tovább akar lépni, annak segítünk - mondja az egylet vezetője, aki a veterán kategóriában ma is versenyez, s gyakran szerepel is a neve az éremtáblán.


 A vívás nagyszerű sport, s az is nagyszerű, hogy Sopron egyetlen vívóegyletének a Líceum az otthona.