Soproni protestantizmus: tudomány, hagyomány és kapcsolatépítés

Sopron adott otthont április 27-30. között a protestáns muzeológusok 35. kongresszusának. A Líceum is segítette a program sikerét.

Az európai találkozón mintegy negyven szakember vett részt, a magyar házigazdák mellett Franciaországból, Svájcból, Németországból, Hollandiából és még további európai országokból érkeztek a vendégek. A színvonalas szakmai előadások mellett a protestantizmus több nyugat-magyarországi fellegvárába is ellátogattak a szakemberek.

A maga eszközeivel a Líceum is hozzájárult a program sikeréhez: rögtön a vendégek fogadásánál lelkes franciás és németes diákok kísérték a programra érkezőket a szálláshelyükre, s közben alkalmuk nyílt egyfelől bepillantást nyerni egy nívós szakmai programsorozat szervezésének kulisszatitkaiba, másfelől élőben kipróbálhatták magukat mind nyelvileg, mind pedig a később is oly fontos kapcsolatépítés szintjén. Bár a „small talk”-ot még azért lehet tökéletesíteni, megint megtapasztalhatták, hogy a lelkesedés és a mosoly, az emberi gesztusok mindig megteszik a maguk kis csodáját, már ahol jóindulatú emberek találkoznak…

A szakmai nap délutánján a program franciaajkú résztvevői Richly András tanár úr vezetésével fedezték fel Sopron építészeti, történeti és - nem utolsósorban – protestáns emlékeit, míg az esemény soproni részének zárásaként a vasárnap tartott kétnyelvű istentiszteleten Holger Manke lelkész prédikált németül és franciául a vendégeknek, két licista diák pedig francia nyelvű könyörgést olvasott fel.


A Líceum képviseletében a programot segítették: Boros Luca, Cser Barna, Kámán Júlia, Kocsis Orsolya, Németh Bendegúz, Szalay-Németh Kata és Varga Gabriella, akik egyben közösségi szolgálatos tapasztalatukat (és óraszámukat) is gazdagították.