Soproniak a Muravidéken

A Határtalanul pályázat jóvoltából járhatta be a Muravidéket áprilisban a hetedik évfolyam.

Alsólendva volt a hetedikesek első állomása a határátlépés után. Payritsné Horváth Bernadett (7.B) és Schmiedel Bernadett (7.A) osztályai megtekintették a különleges szépségű, Makovecz Imre tervezte kultúrházat, majd a Szent Katalin római katolikus templomot és -kertet. A barokk templom mellett található Szent István és Szent László szobrot, Széchenyi és Kossuth emléktábláját is meglátogatták a soproni diákok, akik a Szentháromság-kápolnában Hadik András múmiáját is megtekintették.


Másnap Muraszombattal ismerkedtek, de útközben Zsitkócon, a Deák család szülőfalujában is megálltak. Deák Ferenc emléktáblájánál a reformkor kiváló politikusa előtt hajtottak fejet. Visszaúton először Bántornyán álltak meg, ahol a világhírű, XIV. századi freskókészítő, Aquila János alkotásait fedezték fel. Radamoson, Szlovéniában, a magyar határtól mindössze tíz kilométerre van Közép-Európa egyetlen orchideatermesztője, az Ocean Orchids orchidea farm. A Dobronak mellett található orchideafarm érdekes látnivalót nyújtott, hiszen biológiából a biomok közül éppen a trópusi esőerdő élővilágát tanulták a hetedikesek.


A harmadik napon Kapronca volt az első megálló. Rövid városi séta során megismerkedtek a licisták a település történelmével. Megtekintették a Zrínyi tér barokk házait, a Szent Miklós plébániatemplomot, a városhoz csatolt kaproncai Óvár, más néven Kőkapronca falmaradványait a 13. századból.

Eszék volt a következő megálló, a város, ami Trianonig Verőce vármegye székhelye volt. Ma a horvátországi magyarság kulturális központja.

Reggeli után a negyedik nap Zrínyi család ősi fészkéhez, Csáktornyára vitte a Határtalanul utazókat. A horvátországi város várának és Turul-emlékművének megtekintése után Varasdra utaztak, ami a török veszély idején Horvátország fővárosa volt. A diákok megnézték a várat, a Nemzeti Színházat, a városházát, a Fő teret, a katedrálist, a várostörténeti múzeumot. Végül a tartalmas program zárásaként a Bakonaki tó partján sétáltak a csodaforrásnál, az energiapontok közelében és a Szent Vid-kápolnánál.