Stúdiófelvétel és huszáros csapatépítés

Izgalmas és tartalmas két napot töltöttek együtt a Líceumi Ifjúsági Zenekar tagjai. Stúdiófelvétel készült egy feldolgozásukból, hazafelé pedig egy festőművésznél jártak, aki nem mellesleg huszár hagyományőrző.

Az Amazing grace - Csodálatos kegyelem című ismert amerikai dalt formálta saját ízlésére a Líceum Ifjúsági Zenera. A dalt profi körülmények között alakíthatták végleges formájára a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Iroda Gyülekezeti és Missziói Osztályának stúdiójában, ahol felvétel is készült a feldolgozásról.

- Vonattal utaztunk Budapestre, ahol az Üllői úti stúdióban az első nap a dalon dolgoztunk. Csapatépítésnek is beillet a sok próba, de nagyon élveztük a munkát. Úgy alakítottuk a híres éneket, hogy minden hangszeresünknek legyen benne szólóra is lehetősége - mesélte élményeiket az zenekar vezetője, Haris-Biczó Lilla.

- Másnap segítségünkre volt Benedek Bence hangmérnök is. Nagyon jó szakember, miután meghallgatta az együttest, néhány jótanáccsal is segített és ettől még kifejezőbbé vált a produkcónk. Ezután kezdődött meg a nagy koncentrációt igénylő hangfelvétel; minden éneket és hangszeres előadást külön rögzítettek - mondta el a zenekar vezetője.


A nagy munka után a líceumi busz hozta haza a zenészeket, de egy kis kerülővel. A Káli medencében található Salföldre igyekeztek Somogyi Győzőhöz. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar grafikus és festő alkotásaiból Harkán mutatnak be egy válogatást - az alkalmon néhány licista is közreműködik -, s míg a képek elfoglalták helyüket a buszban, a zenekar tagjai megismerkedhettek a különleges művésszel és életével.

- Az ismerkedést mi kezdtük, méghozzá a zene nyelvén, mivel szerenádot adtunk nemcsak Somogyi Győzőnek, hanem az egész falunak. Meglepődtek, de örömmel fogadták - mosolyog az emléken Haris-Biczó Lilla.


Somogyi Győző kalandos életutat járt be: segédmunkásként kezdte, felszentelt katolikus papként folytatta, közben élte a világot járó művész életét, majd Salföldön lett gazdálkodó. Az ecsetet hála Istennek nem tette le. Egyháztörténetből doktorált, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, ért az egyházzenéhez is, és huszár hagyományőrző. Legnagyobb alkotásának a 100 magyar hadtörténelmi személyiség arcképének megfestését tartják, a sorozat A magyar hősök arcképcsarnoka címen jelent meg kiállításokon és könyvalakban is.


A líceumi zenekar tagjai számára hatalmas élményt jelentett, hogy Somogyi Győző megmutatta a házát, vendégül látta őket a lugasban, rájuk bízta a lovai sétáltatását, miközben mesélt és mesélt; hol a huszárokról, hol a képeiről, de mindig lebilincselően.