Szabó Kata tudja a természetismeretet a legjobban a megye hetedikesei közül

A XXVIII. Kaán Károly Országos Természet-és Környezetismereti Verseny megyei fordulóján korosztályában a legjobbnak bizonyult Szabó Kata (7.B).! Felkészítő tanára, Payritsné Horváth Bernadett és édesanyja, az iskolánkban tanító Nagy Róza is büszkék

A lebonyolítás jellegzetességének és egy nagy adag balszerencsének köszönhetően Kata nem jutott be az országos döntőbe, de ez remélhetőleg nem veszi el a kedvét sem kedvenc tantárgyától, sem a versenyzésről.

- Egy kicsit azért csalódott vagyok, mert csak egy kevésen múlott a továbbjutásom. Először indultam ezen a versenyen és meglepődtem, amikor megtudtam az eredményt. Az igaz, hogy nyáron olvasgattam a cikkeket és a könyveket, de nem hittem, hogy ilyen jó helyezést érek el - árulta el Kata.

Egy apróságon múlt a továbbjutása, mert két évfolyam megyei győztesei közül a jobb pontszámot elérő juthat tovább, de Kata és egy versenytársa között holtverseny alakult ki. Ezért a továbbjutást eldöntő feladatsort is meg kellett pluszban oldania, és a bősárkányi lány abban több pontot szerzett. Sebaj! Verseny lesz még ezután is!

Szabó Kata elárulta, a természetismereten belül inkább a biológia érdekli, főleg az állatok. Sokat olvas róluk, dokumentumfilmek is néz, ugyanis már kicsi kora óta állatorvos szeretne lenni. Az sem titok, hogy a versenyzésre édesanyja, Nagy Róza is ösztönözte, aki a Líceum matematika, földrajz, angol szakos pedagógusa.

- Ajánlotta, hogy próbáljam ki magam ebben is. Ezzel tapasztalatokat is szerezhetek és olyan dolgokat ismerhetek meg, amiket órán nem biztos hogy tanulnánk. Igaza is lett. A verseny elég nehéz volt, sok cikket kellett elolvasni, tudni kellett az 5-6. osztályos anyagot. Kinyomtattunk több gyakorló feladatot a régebbi versenyekről, így a feladattípusokat ismertem - mesélte Kata.

A rangos döntőn, amit tavasszal halasztottak el most őszre, nagyon jól szerepelt a Líceum, hiszen Szabó Kata mellett Magyar Júlia (6.B) az ötödik helyen, Ollé Angéla (6.B) pedig a nyolcadik helyen végzett. Mindketten szintén Payritsné Horváth Bernadett tanítványai.