Szalagot kaptak, élményt adtak a végzőseink

Szem nem maradt szárazon idén sem a végzősök szalagavatóin: hol a nevetéstől, hol a meghatódottságtól csillogtak a könnyek... A tizenkettedikesek ötletes és megható műsorokkal készültek.

A Líceum hagyományai valószínűleg a szalagavatók tekintetében is egyedülállóak. A végzős osztályok tanárparódiákkal, versekkel, színdarabbal, filmmel, énekkel, beszédekkel és jó falatokkal is köszöntik tanáraikat, mielőtt megkapják az érettségizőknek járó szalagot. Számukra a célegyenesbe fordulást is jelképezi az utolsó közös műsor összeállítása. Ez is oka, hogy idén is beleadtak anyait-apait... Az elmúlt péntek estéken a ballagó osztályok ünnepe volt a Díszteremben. Ami közös volt bennük, az a sok belefektetett munka, a köszönetük tanáraik felé, az igazgatói útravaló és az osztályfőnökök visszaemlékezése a közösen töltött évekre. No és persze a szalag, amit minden végzős most megkülönböztetésül üzenetként viselhet: "érettségire készülök".


A 12.A tanárparódiája felelevenítette a pandémia előtti és utáni diákéletet, persze viccesen mutatták be, milyen a tanulás-tanítás az iskolában és milyen volt a számítógép előtt ülve. A színpadra varázsolták a Legyen Ön is milliomos! című vetélkedőt is, ami alatt abból vizsgáztak tanáraik, mennyire ismerik az osztály diákjait. A nevetős hangulat után komolyra fordították a szót, verssel, beszéddel, énekkel vettek búcsút hétköznapi diákéletüktől, hiszen ami ezután következik, már az érettségiről szól, vizsgahangulatban telik Takács Andrea tanárnő osztályában is.


A 12.B az Éjszaka a múzeumban című filmet dolgozta át, csakhogy az ő múzeumukban tanáraik szobrai voltak a kiállítási tárgyak, akik a diákok távozása után elevenedtek meg és mutatták meg igazi jellemvonásaikat.


Osztályfőnökük, Csendes Gabriella, például egy skandináv cárnőként szerepelt a jelentben. Náluk sem maradt el az énekszó, köszönetet mondtak a tanáraiknak és külön a közösségük felett évekig őrködő és támogató osztályfőnöknek.


Németh-Tóth Viktória osztálya, a 12.C komplett színdarabot állított össze, krimijükben ismeretlen tettesek ellopták az érettségi feladatait, a rendőrség gőzerővel nyomozott - még ujjlenyomatokat is vettek! - és tanúként hallgatta ki a Líceum dolgozóit.


Mindenki nevetve ismert magára a darabban, amit filmbejátszásokkal is színesítettek. A fotóválogatással számtalan közös élményüket is megmutatták, majd jelmezeiket ünneplőre cserélve énekkel, szép szavakkal búcsúztak ők is.


Dárdainé Csonka Andrea tanárnő osztálya, a 12.D moziba vitte a tanári kart, filmben mutatták meg, milyennek látják tanáraikat. Persze viccesen, önmagukat is parodizálva. Volt popcorn, poén és happy end, ez esetben a büszke osztályfőnök, aki még ajándékot is akasztott ballagói nyakába a feltűzött szalag mellé. Saját vers, showműsor-szerű vetélkedő, ének és megható beszédek voltak még a műsor részei.


Négy osztály, több mint száz fiatal. Gyerekként váltak licistává, felnőttként köszönnek el. Tölli Balázs igazgató sok sikert kívánt mindnyájuknak és figyelmeztette őket: soha ilyen jó dolguk nem lesz máshol. Hogy ez is tréfa volt vagy tényleg így lesz, azt már az idő és ki-ki magában fogja eldönteni.