Szenzációs kis fizikusok

"Szeretem a fizikát, mert általa meg lehet érteni a világot" - a bölcs mondat a nyolcadikos licistától, Kiss Benedektől (8.B) származik, aki osztálytársával, Sós Ádámmal szenzációsan szerepelt az Öveges József Kárpát-medencei Fizikaversenyen.

- A nyolcadik osztályosok számára szervezett versenyen mindössze három licista diák indult, de ketten is bejutottak a döntőbe. Közel ezer versenyző jelentkezett a háromfordulós megmérettetésre, ahol végül a 85 döntős között Kiss Benedek II. díjat érdemelt, Sós Ádám pedig a 38. helyen végzett - mondta büszkén a tanulókat felkészítő Lang Ágota tanárnő. Tőle tudjuk, hogy az első fordulóban tesztsoron és számításos feladatokon mérték fel a diákok tudását, a második és harmadik, online megrendezett fordulókon pedig ugyancsak voltak gyors kérdések és számítások, de már fizikatörténetből is fel kellett készülni. Idén Mikola Sándor – aki gimnáziumi tanulmányait a Líceumban végezte - és tanítványa, a Nobel-díjas Wigner Jenő munkássága volt a téma. A döntőben, vagyis a harmadik fordulóban pedig még egy otthon elvégzendő mérés is volt a feladatok között.


- A feladatok feltételezték a diákok önálló munkavégzését. Természetesen sokat készültünk, hónapokon át heti két alkalommal volt online óránk a két fiatalemberrel - árulta el a tanárnő, hozzátéve: a két diák olyan szinten sajátította el a tananyagot a versenyre, hogy annak ellenére, még csak nyolcadikosok, középszintű érettségit tehetnének az átvett anyagrészekből...

- Nagy Róza tanárnő szólt a versenylehetőségről, s miután nagyon szeretem a fizikát, jelenkeztem. Nem éreztem soknak a felkészülést, az órák érdekesek voltak és sok újat is tanultam - mondta a II. díjas Kiss Benedek. A kérdésre, hogy mit szeret ebben a tantárgyban, okosan válaszolt:

- A fizikán keresztül meg lehet érteni a világot, annak törvényszerűségeit és összefüggéseit.

Sós Ádámnak is pozitív élményt jelentett az Öveges-verseny:

- Amikor jelentkeztem, azt gondoltam, nincs semmi vesztenivalóm, ezen csak nyerhetek. És így is lett! Nem éreztem soknak a heti két órát a felkészülésre és örömmel tölt el, hogy az erős középmezőnyben végeztem. Szerintem jövőre is ott leszünk a 9. osztályosok fizikaversenyein.