Szívvel forgattak a szív egészségéről

A Soproni Gyógyközpont szív világnapi videópályázatát a Líceum három diákja nyerte! Dongó Petra és Bátyi Dorka a csoportos, Sztahovszky Dániel az egyéni kategóriában volt a pályázók között a legjobb.

- A szív dobbanása az élet első és utolsó jele. A szeretetet, az egészségügyi dolgozók felé irányuló együttérzést is a piros szív fejezi ki. Rendkívül fontos, hogy e fontos szervünk egészségét megőrizzük. Ezt az üzenetet szerettük volna a szív világnapja kapcsán minél szélesebb körben hangsúlyozni - mondta elöljáróban dr. Molnár Sándor, a soproni Gyógyközpont főigazgatója azon a díjátadón, ahol a szív világnapi, diákok számára kiírt videópályázat nyerteseit ünnepelték. Szó szerint ünnepelték, mert a két nyertes film tökéletesen eltalálta a pályázat kiírói által is fontosnak tartott üzenetet. A kórház honlapjára is felkerülnek majd az alkotások, hogy minél többen láthassák és átérezhessék: az egészség a legfontosabb érték, a szívünkre pedig különösen vigyázni kell.

A díjátadón derült ki az az örömteli tény, hogy a pályázatot egyéni és csoportos kategóriában is licista nyerte! Sztahovszky Dániel, Kardio maci válaszúton (Chrome böngészőben másolja ki ezt a linket: http://sopronkorhaz.hu/download/sziv_vilagnapja/kardiomaci.mp4) című kisfilmje, valamint Dongó Petra és Bátyi Dorka érzelemmel telített kisfilmje (Chrome böngészőben másolja ki ezt a linket: http://sopronkorhaz.hu/download/sziv_vilagnapja/sziv.mp4) nyerte el a szakmai zsűri tetszését, a diákok pedig az első helyezést, illetve az ezzel járó értékes ajándékokat.


A pályázatot a kórház, illetve a Soproni Erzsébet Kórházért Alapítvány írta ki. Maximum három perces videókat vártak, a zsűri külön értékelte az egyéni megoldásokat, a kreativitást és a technikai megoldásokat.

- Nagyon fontos az, amit csináltatok! A megelőzés a fontos, ráadásul olcsóbb és eredményesebb is, mint a kialakult betegségek gyógyítása. A pályaműveitek a prevenciót szolgálja, méghozzá nagyon jól! - dicsérte a nyertes licistákat az alapítvány és egyben a zsűri elnöke, dr. Komornoki László.

Bátyi Dorka és Dongó Petra a 10.B-ben osztálytársak és barátnők. Amikor Győre Henriett tanárnőtől hallottak a pályázatról, azonnal Petra nagymamájára gondoltak, akinek szívét három éve operálták...

- Nincs profi felszerelésünk és olyan sok kisfilmet sem készítettünk még, de a témát fontosnak tartottuk. Egy napig forgattunk, megszólaltattuk a nagymamát, a nagypapát és elmondtuk azt is, a család számára mennyi szorongással járt a nagyi betegsége és műtéte - mesélték a díjátadó után a lányok, akik az utómutával is eltöltöttek jópár órát. Kisfilmjükön átsüt a szeretet, az aggodalom, vannak benne könnyek, de felszabadult öröm is. A nagyi ugyanis hála Istennek jól van! Dorka és Petra filmjét ezen a linken lehet megnézi:
http://sopronkorhaz.hu/download/sziv_vilagnapja/sziv.mp4


Sztahovszky Dániel (7.A) már szerepelt a Líceum honlapján versenyeredményeivel és nyertes videóval is. Anyukája és Lang Ágota tanárnő is felhívta a figyelmét a kórházi pályázatra, de Dani egy-két hétig még forgatta magában a lehetőséget és ötletelt.

- Amikor összeállt a fejemben a kisfilm, otthon az egyik szobát stúdiónak rendeztük be. Van egy DJI akciókamerám, azt használtam. Egy zöld plédet leterítettünk, egy másik pedig a háttér volt. Igazi családi összefogás volt a filmkészítés, kellett narrátor, világosító és segítettek a szüleim az ötletelésben is. A végén a számítógépen állt össze az animáció - mesélte Dániel. Érdemes megnézni a filmjét!
http://sopronkorhaz.hu/download/sziv_vilagnapja/sziv.mp4