Témahét a pénzről a Líceumban is

Ki ne érdeklődne a pénz iránt... Bár jobb, ha nem határozza meg az életünket, sok mindent mégiscsak a fizetőeszközökkel érünk el. Az országban a nyolcadik PÉNZ7 elnevezésű témahét indult, amihez idén is csatlakozott a Líceum.

Okosan a pénzről - így is jellemezhetjük azokat az előadásokat, bemutatókat, amiket több mint ezer iskolában, legalább kétszázezer diák hallgat meg március 7. és 11. között. A PÉNZ7 elnevezésű pénzügyi és vállalkozói témahét célja, hogy már fiatal kortól segítse a pénzügyek iránt érdeklődő diákokat ismereteik bővítésében, és felhívja a figyelmüket a mindennapi pénzügyi tudatosságra. Magyarország 2015-ben csatlakozott először az Európa szerte közel 30 országban egy időben zajló European Money Week kezdeményezéshez.


Idén is nevezett a Líceum a témahétre, Tarnai Katalin tanárnő négy osztály számára hívott előadókat. A Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Karának oktatója, dr. Szóka Károly hétfőn a díszteremben bemutatta munkahelyét is, mint a végzősök számára ideális továbbtanulási lehetőséget, majd a takarékoskodás lehetőségeiről beszélt. Az öngondoskodás fogalmaival, céljaival és eredményeivel ismertette meg a felsőbb éves osztályokat, szó volt többek között az egészségpénztár és az öregségi nyugdíjpénztár rendszeréről is.


Dr. Kovács Tamás pénztörténeti érdekességekkel is készült keddi előadásain. A közel száz éve született sláger, "A havi kétszáz pengő fix" is felcsendült a rajzteremben, ahol a nyolcadikosok például egymással versengve válaszoltak az ugyancsak a Soproni Egyetem közgazdaságtudományi karáról érkezett vendég kérdéseire. Mi az infláció, miért söpörték a második világháború után a szemétbe az utcán hegyekben álló pengőt? Dr. Kovács Tamás apró ajándékokat is hozott, amiknek példáján a diákok maguk is megfogalmazhatták, mitől és hogyan válik az anyag fizetőeszközzé...


 A PÉNZ7 missziója a pénzügyi tudatosság mellett a pénzügyi kultúra fejlesztése, a vállalkozói kedv megteremtése, az üzleti ismeretek megalapozása is. Az előadások is ezt a célt szolgálták, lefektették az alapokat és új információkat adtak át a Líceumban is.