Történelmi döntőben a VOKSopron

Aki sokat tud egy témáról, annak az elköteleződése is erősebb - vallják a VOKSopron tagjai, azaz a népszavazás századik évfordulójára kiírt történelmi vetélkedő licista döntősei.

A Soproni Tankerületi Központ a népszavazás századik évfordulója alkalmából szervezte meg az ország középiskolásai számára a Civitas Fidelissima Történelmi Vetélkedőt. A többfordulós verseny döntőjébe bejutott a Líceum csapata is; Erőss Luca (10.C), Jósvai Jázmin (10.D) és Tornyossy Péter (10.C). S ha már a tíz legjobb közé kerültek, szeretnének ők a legeslegjobbak lenni.

- A human modulra járóknak az első évben mindig helytörténetet tanítok, így a tavasszal kiírt verseny lehetőségét értelemszerűen a modulosok között hirdettem ki. A három jelentkező megalakította a VOKSopron elnevezésű csapatot, s eddig ügyesen vették az akadályokat - mondta el az előzményeket a versenyzők történelemtanára, Locsmándi Dániel, aki mindenben segíti a csapatot.

Hogy értékelni tudjuk a három versenyző és tanáruk teljesítményét, azt is tudnunk kell, hogy 71 csapat regisztrált a vetélkedőre szerte az országból, 37 csapat jutott tovább a 2. fordulóba és a legjobb tíz lesz ott a döntőben.

- Az első fordulóban online tesztet kellett kitölteni, ez elsősorban a lexikális tudásunkat mérte fel. Azután esszét írtunk a megadott négy téma közül választott feldolgozásával és elég szigorú szempontok szerint. A jelek szerint jól sikerült, mert továbbjutottunk vele - sorolják az eseményeket egymás szavába vágva a lelkes "történészek".

(Érdemes elolvasni a csapatmunka eredményét itt.)

Persze az igazi kihívások még csak ezután kezdődnek a VOKSopron számára. Filmet kell forgatniuk a korabeli filmhíradók stílusában a népszavazáshoz vezető körülményekről. Az erre kapott pontszám már számít a Liszt-központban december 3-ra meghirdetett döntőben, úgyhogy szeretnék jól megoldani a feladatot. Mert Luca, Jázmin és Péter nyerni szeretne. Luca szerint egyébként is csak úgy érdemes versenyezni, ha a győzelem a cél, Péter azért tart attól, hogy helyi csapatként őket fogják a legszigorúbban értékelni, Luca pedig úgy gondolja, hogy már eddig is nyertek a feladatokkal...

- Eleve jó, hogy csapatban dolgozunk. A felkészítő programokból is sokat tanultunk; voltunk az egyetemen, a levéltárban, előadásokat is hallgattunk - mondja Erőss Luca.

- Elég kreatívak voltak a feladatok, nem bántam meg, hogy jelentkeztem. Sopronról már a Líceumban is sokat tanultunk, így azt kell mondanom, nem volt annyira nehéz. Legalábbis eddig - vélekedik Jósvai Jázmin.

- Azért az esszé kidolgozása elég időigényes volt, de ismerve a végeredményt, megérte. Most sokkal többet tudok például az ágfalvi csatáról, magáról a népszavazásról, mint fél évvel ezelőtt - egészíti ki társait Tornyossy Péter.

Minél jobban ismerünk valamit, minél inkább tisztában vagyunk annak értékeivel, annál jobban kötődünk hozzá, és érzelmileg is erősebb a kapcsolat - ezzel a megállapítással mindhárman egyetértenek. Úgyhogy bármi is lesz a verseny végeredménye, Sopron már biztosan nyert három fiatal licista lokálpatriótát.