„Túl az első X-en – Tehetsz a jövődért, válassz!”

Bekerült a „Túl az első X-en – Tehetsz a jövődért, válassz!” elnevezésű verseny országos döntőjébe a Líceum csapata!

Milyen a magyar választási rendszer? Hogyan választ az Európa Parlament? Ilyen kérdésekkel is foglalkoznak azok a diákok, akik beneveznek a Nemzeti Választási Iroda „Túl az első X-en – Tehetsz a jövődért, válassz!” című versenyére. Idén ötödik alkalommal hívták - ezúttal csakis online - fordulókra a vállalkozó szellemű diákokat és az őket felkészítő pedagógusokat. Bogdán Györgyi, iskolánk német-történelem szakos tanára, valamint Rad Maryam (11. C), Ábrahám Gergő, Járóka Attila és Kiss Dániel (10. D) rengeteg energiát fektetve a feladatokba, sikerrel vették az akadályokat. A legjobb 12 csapat között vannak, s ez az egész Dunántúlon rajtuk kívül csak a barcsi és a székesfehérvári csapatnak sikerült.


A különös vetélkedő célja, hogy a fiatalok megismerjék a hazai és az európai uniós demokratikus intézmények, kiemelten a választások jelentőségét, és így – jövőbeni választóként – tudatos magyar és európai polgárrá váljanak. Vagyis menjenek el szavazni és erre ösztönözzék társaikat is. A felsős korosztálynak kiírt versenyre mindig több száz diák jelentkezik, de már az első forduló időzáras tesztje komoly rosta.

- A tesztet kitöltő csapatok közül választották ki a legjobb ötvenet. Idén a középdöntő is online formában történt, egy szintén időzáras teszt kitöltése után a diákok prezentáció formájában adták elő pályamunkájukat. A feladat nem volt könnyű: egy olyan applikációt kellett kitalálni, amivel a választópolgárt a választáson való részvételre biztatják - mondta el a versenyről Bogdán Györgyi tanárnő. Csapata kiválóan megoldotta a feladatot. Az applikáció helymeghatározás alapján bemutatja a választókerületet, megjelöli a legközelebbi szavazóköröket, az induló jelölteket. Aki szavaz, pontokat kap, amiket később jótékony célokra válthat be, aki pedig el is megy szavazni és ezt a QR-kóddal igazolja, nyerhet - akár még fesztiválbelépőt is.

A Líceum csapatának drukkolunk, hogy a döntőben is a legjobbak közé kerülhessenek, s elnyerjék az utazást Strasbourgba!

Fotók: Szalay Károly